CHANDLER


DESCRIERE:

Soiul de nuc Chandler (Juglans regia, (regia = regal)) este unul dintre cele mai populare, rodnice si larg raspandite soiuri de nuc din lume. Acesta ofera recolte abundente care sunt greu de realizat de catre alte soiuri.

Soiul Chandler a fost introdus pe piata in 1979 de catre Universitatea din California si poarta numele lui W. H. Chandler, profesor de horticultura la U. C. Davis. Astazi, Chandler este unul dintre cele mai bune soiuri de nuc datorita infloririi tarzii, randamentul ridicat, calitatea inalta a miezului, gustul bun si datorita rezistentei mari la boli.

Inaltimea/Marimea arborelui

Chandler este un arbore de dimensiuni medii care se extinde spre varf pana la o coroana sferica si robusta. Coroana in sine creste moderat puternica. Chandler atinge de obicei o inaltime de 10-20 de metri. Soiul Chander este potrivit pentru plantare in scheme de impadurire cu intensitate mare, de exemplu la distanta de 5 x 6 metri.

Chandler poate fi taiat, intr-un astfel de fel in care arborele sa se mentina mic (compact). Tunderea pomilor de nuci este necesara in fiecare an la inceputul sezonului de vegetatie. De obicei, ramurile arborilor trebuie tunse pentru a se atinge o latime a coroanei de aproximativ 5 metri.

Timp de inflorire/defoliere

Chandler infrunzeste tarziu si infloreste tarziu. Perioada de inflorire coincide de obicei in paralel cu infrunzirea arborelui, aceasta perioada fiind intre 23 aprilie si 1 mai. (depinde de regiunea geografica). Perioada de inflorire dureaza in medie 15 zile.

Florile nucului se disting prin dimensiunea lor mica si culoarea verde. Chandler este un soi protandric (florile masculine infloresc mai intai). Florile masculine sunt grupate in axilele frunzelor, in timp ce florile feminine sunt de obicei solitare, formandu-se in varful ramificatiilor anuale. Prima inflorire poate apare in primul an dupa plantare.

Deoarece Chandler se dezvolta la sfarsitul primaverii, nucul este foarte rezistent la bruma de primavara si, prin urmare, este foarte potrivit pentru locuri cu risc de bruma tarzie.

Chandler este un soi de nuc iubitor de caldura si soare, care se dezvolta bine in sol calcaros si bogat

Polenizare

Chandler se autopolenizeaza, dar Franquette si Fernette sunt polenizatori preferati pentru o fertilitate mai buna. Intr-o livada de nuci, 95-97% dintre pomi trebuie sa fie Chandler si 3-5% dintre pomi trebuie sa fie Franquette sau Fernette.


Randament

Chandler are unul dintre cele mai mari randamente de fructe in comparatie cu alte soiuri de nuci. Acest nuc incepe intr-un stadiu relativ timpuriu sa produca un randament regulat si abundent de nuci.

Chandler apartine soiurilor portante laterale, (soiuri laterale), ceea ce inseamna ca fructele sunt formate nu numai pe varfurile lastarilor adulti, ci si pe ramurile tinere. Datorita fructificarii laterale, nucul produce fructe de-a lungul ramurilor. Acest lucru duce la un randament deosebit de mare.

80-90% din randamentul nucilor provine din mugurii roditori laterali. Acest lucru ofera posibilitatea ca nucul sa dea roade inca din al treilea sau al patrulea an de la plantare. O livada de nuci in plina fructificare da adesea randamente de pana la 4-5 tone la hectar, acest randament putand ajunge la un record de 10 tone de fructe la hectar.

Un gradinar poate recolta 25-30 de kilograme de nuci de la un pom tanar (5-7 ani) si pana la 40 de kilograme de la un pom mai vechi (9-10 ani) Un pom de 15-20 de ani poate produce pana la 150 de kilograme de nuci per arbore.

Calitatea nucilor

Fructele nucului Chandler sunt printre cele mai bine formate si de cea mai buna calitate. Miezul nucilor are forma de ciorchine si cantareste in medie 6,3 grame. Culoarea miezului are o culoare minunata crem deschisa. In mod vizibil miezul de culoare deschisa umple in totalitate coaja nucii (raportul miezului -44%). Coaja este foarte subtire, canelata, de forma eliptica, usor de spart si indepartat si, in consecinta, neteda la atingere. Fructele usoare si cu coaja neteda, ovale, ajung la o greutate de 13-15 grame.

Circa 50% din greutatea miezului este ulei. Nucile din soiul Chandler sunt atat unice, cat si foarte cautate si comercializabile. Miezul delicios are o aroma foarte fina si placuta de nuca. De asemenea, se distinge printr-un gust excelent.

Datorita calitatilor gustative ridicate ale miezului, soiul Chandler este unul dintre cele mai populare soiuri pentru cultivare.

Recoltare

Cel mai bun moment pentru culegerea nucilor din acest soi este atunci cand invelisul verde exterior se deschide. Perioada de recoltare este de obicei intre sfarsitul lunii septembrie (din 23 septembrie) si inceputul lunii octombrie.

Rezistenta la boli si rezistenta la inghet

Chandler este un soi cu o buna rezistenta la boli. Nucul se adapteaza perfect climatului local si este practic rezistent la bacterioza si antracnoza. Chandler are o buna rezistenta la inghet, bruma tarzie, rezistent la seceta si caldura.

Schema de plantare

Distanta optima de plantare a soiului Chandler este 5 x 7m. Potrivit aceastei scheme de plantare, distanta dintre pomii din rand este mica, dar exista suficient spatiu intre randuri, pentru a patrunde suficienta lumina. O distanta ceva mai mare intre randuri permite accesul usor al tehnicii, la prelucrarea suprafetelor intre randuri, precum si in momentul adunarii recoltei. Pe de alta parte, aceasta schema de plantare (plantatii cultivate intensiv) are un mare avantaj, deoarece se pot obtine randamente mari intr-un stadiu incipient al cresterii plantelor.

La o distanta recomandata de 5 x 7 m se planteaza in medie 280 de pomi la hectar.

 

Cu urmatorul calculator, puteti calcula cu usurinta cati pomi se pot planta pe suprafata dumneavoastra.


Portaltoi

Nucii nostri sunt cultivati pe Juglans regia. Acest portaltoi este deosebit de bun pentru nuci altoiti, deoarece este cel mai rezistent la diferite boli.