Chandler

LEÍRÁS:

A Chandler diófa fajta (Juglans regia, (regia =királyi)) az egyik legnépszerűbb, legtermékenyebb és legelterjedtebb diófajta a világon. Bőséges termést biztosít, amelyet más fajtákból nehéz elérni. A Chandler diófa fajtát 1979-ben a Kaliforniai Egyetem vezette be a piacra, és W. H. Chandlerről, az U. C. Davis Egyetem kertészettudományi karának professzoráról kapta a nevét. Manapság a Chandler az egyik legjobb diófa fajta késői virágzása, magas terméshozama, a diómag jó minősége, a jó íze és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége miatt.


A fa magassága / mérete

A Chandler egy közepes méretű diófa fajta, amely a teteje felé gömb alakú és robusztus koronává tágul. Maga a fakorona közepesen erősre nő. A Chandler általában eléri a 10-20 méteres magasságot. A Chandler diófa fajta alkalmas nagy intenzitású erdősítési sémákba történő telepítésre, például 5 x 6 méteres távolságra.

 

A Chandler metszhető, hogy a fa kicsi (kompakt) maradjon. A diófák metszése minden évben szükséges a vegetációs időszak elején. A faágakat általában úgy metszik, hogy elérjék a körülbelül 5 méteres koronaszélességet.

Virágzás/levélnövekedés

A Chandler későn fejlődő és virágzó fajta. A virágzási időszak általában egybeesik a levélnövekedéssel, ami április 23. és május 1. közöttre tehető. (ez a földrajzi elhelyezkedéstől függ). A virágzási időszak átlagosan 15 napig tart.

 

A virágokat kis méretük és zöld színük jellemzi. A Chandler protandros fajta (először a hím virágok nyílnak ki). A hím virágok a levelek hónaljában ülnek, míg a nő virágok általában szorványosan, egynyári ágak csúcsán alakulnak ki. Az első virágzás már az ültetés utáni első évben is történhet.

 

Mivel a Chandler késő tavasszal fejlődik, a diófa fajta nagy ellenálló képességgel rendelkezik a tavaszi fagyokkal szemben, ezért kiválóan alkalmas a késői fagyok veszélyének kitett helyekre.

 

A Chandler hő- és napsütést kedvelő diófa fajta, amely jól növekszik meszes és tápanyagban gazdag talajban, akár 1200 méteres tengerszint feletti magasságig.

Beporzás

A Chandler önbeporzó, de a jobb termékenység érdekében a Franquette és a Fernette diófa fajtát részesítik előnyben beporzóként. Egy diós kertben a fák 95-97%-a Chandler, a fák 3-5%-a pedig Franquette vagy Fernette fajtájúnak kell lennie.


Gyümölcshozam

A Chandler a többi diófa fajtához képest az egyik legmagasabb gyümölcshozamot produkálja. Ez a diófa viszonylag korai szakaszában kezd rendszeres és bőséges dióhozamot hozni.

 

A Chandler az oldalvást fejlődésű fafajták közé tartozik (laterálisan fejlődő fajták), ami azt jelenti, hogy a gyümölcsök nemcsak az ágak csúcsán, hanem az elágazásokon is kialakulnak. Ez különösen magas hozamot eredményez.

 

A diótermés 80-90%-a az oldalsó termőrügyekből származik. Ez lehetővé teszi, hogy a dió már az ültetést követő harmadik-negyedik évben termést hozzon. A teljes termőképességű dióskert gyakran akár 4-5 tonnát is hoz hektáronként, és ez a hozam elérheti a hektáronkénti rekord 10 tonnát is.

 

Egy kertész fiatal fáról (5-7 éves) 25-30 kilogramm diót, idősebb fáról (9-10 éves) pedig akár 40 kilogramm diót is kaphat. Egy 15-20 éves dióskert akár 150 kilogramm diót is tud hozni fánként.

Diómag minősége

A Chandler diófa gyümölcsei a legjobb formájúak és a legjobb minőségűek közé tartoznak. A diómag szőlő alakú és átlagosan 6,3 gramm tömegű. A diómag szép világos krémszínű. A láthatóan világos színű diómag teljesen kitölti a héjat (a dió aránya -44%). 

A héj nagyon vékony, barázdált, elliptikus alakú, könnyen törhető és eltávolítható, illetve sima tapintású. A könnyű és sima héjú, ovális termések elérik a 13-15 grammos súlyt. 

A diómag tömegének körülbelül 50%-a olaj. A Chandler-féle dió egyedülálló, nagyon keresett és jól értékesíthető. Az ízletes diónak nagyon finom és kellemes aromája van. Kiváló ízzel is büszkélkedhet. 

A dió jó ízűsége miatt a Chandler diófajta az egyik legkedveltebb termesztési fajta.

Betakarítás

Ennek a diófajtának szedésére a legmegfelelőbb időpont akkor van, amikor a külső zöld héj kinyílt. A betakarítás ideje általában szeptember vége (szeptember 23-tól) és október eleje közé esik.


Betegségállóság és fagyállóság

A Chandler diófajta jó ellenálló képessággel rendelkezik a betegségekkel szemben. A diófa tökéletesen alkalmazkodik a helyi éghajlathoz, és gyakorlatilag ellenálló a bakteriózissal és az antracnózissal szemben.

A Chandler jól ellenáll a fagynak, a késői fagyoknak, a szárazságnak és a hőségnek. 

Ültetési séma

A Chandler diófa fajtát optimálisan 5 x 6 m távolságra kell ültetni. Ebben az ültetési sémában a sorban lévő diófák közötti távolság kicsi, de elegendő hely van a sorok között ahhoz, hogy elegendő fény juthasson be. A kissé nagyobb sortávolság lehetővé teszi a technika könnyű hozzáférését a sorok közötti területek feldolgozásánál, valamint a betakarításnál. Másrészt ennek az erdősítési konstrukciónak (intenzíven művelt ültetvények) nagy előnye van, mivel a növény vegetációjának korai szakaszában is magas hozam érhető el. 5 x 6 m-es ajánlott távolságra történő ültetésnél hektáronként átlagosan 320 fát lehet telepíteni.

 


 Az alábbi számológéppel könnyedén kiszámolhatja, hogy hány fa fér el az Ön területén.

Kérjük, adja meg a földterület méretét hektárban, hogy kiszámítsa az elültethető fák számát.
Kiszámítja

Alany

A mi diófáinkat Juglans regia alanyra oltották. Ez az alany különösen jó az oltott diófák számára, mivel ez a legellenállóbb a különféle betegségekkel szemben.

Magasság és növekedés 

mérsékelt növekedési erély, félig felfelé törő 

Korona

alkalmas sűrű ültetésre 6x5 méteres kötésben

Virágzás

későn fakad és virágzik, ami előnyös a fagykárral, levélfoltossággal, almamollyal szemben

Virág típus

hímelőző

öntermékenyülés

önbeporzó

Beporzás

öntermékeny, de a következő fajtákkal együtt telepítve nagyobb termés várható: Franquette, Pedro, Fernette

A termőrügy fajtája

termés 80-90%-ban az oldalrügyeken

Gyümölcshozam

korai termőrefordulás, jól termékenyül az éghajlattól és talajtól függetlenül; az oldalvesszők 90%-ban termőrügyekkel berakottak

large (13-15 gr.), 1-4 fruits per batch, elliptical shape

A termés

nagy (13-15 gr), csomónként 1-4, ovális termés

Héj és burok

nagyon vékony, világos, varratos, könnyen törhető és tisztítható héj, mely a fa korával erősödik

A bél

alapvetően ( a Hartley-hoz hasonlóan) nagyon világos a bél, 95-100%-osan világos, súlya 6,3 g. Teljesen kitölti a héjat, könnyen törhető ép felekre, kiváló ízű

Szüret

a Hartley után 2 nappal, szeptember 23

Olajtartalom

magas, 70 %

Bélarány

55 %

Télállóság

télálló

Fagytűrés

kiváló ellenálló képességű a késői fagyokkal szemben

Bakteriális rothadással és anthracnózissal szembeni fogékonyság

részben ellenálló