Kivételes diófák a kivételes terméshozamért


Már fogadunk rendeléseket diófa csemetékre a következő, november végén kezdődő ültetési szezonra. Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, hogy megkapja különleges ajánlatát, amely a megadott címre történő szállítást is tartalmazza Európa-szerte.

Kik is vagyunk mi?


Diófaiskolánk egy kis családi vállalkozás, amely a Dunától nem messze, Észak-Bulgáriában terül el. Válogatott diófa fajták oltására és diófa csemeték előállítására szakosodtunk az erdészeti ágazat vagy más faiskolák számára minőségi alanyként történő felhasználásra.

 

Nemesített diófáink különféle talajviszonyok között, valamint több éghajlati övezetben is jól fejlődnek. Természetszerűen minden fajtának megvannak a maga preferenciái. Szívesen segítünk kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb fajtát.

 

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a következő diófajták: Chandler, Fernor, Lara, Alsószentiváni 117, Milotai 10, Fernette, Franquette és Tulare.

 

Emellett egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a diófajták, amelyeknek magva vörös színű. Jelenleg ezen fajták egyikét kínáljuk: Red Livermore.

Hogyan tervezze meg a diós kertjét?


Annak érdekében, hogy leendő diófáinak tökéletes növekedését érje el, a tervezést bizonyos tényezők figyelembevételével kell megközelítenie, mint például:

 

Alkalmas-e a talaj a Chandler diófa fajta vagy általában dió termesztésére?

Túl kevés a csapadék a Fernor fajta termesztéséhez, vagy inkább a Lara fajtát válasszam a hűvösebb nyári körülmények miatt??

 

Vannak további kérdések, amelyeket meg kell válaszolnia, mielőtt kiválasztaná az Önnek megfelelő fajtát. Örömmel segítünk Önnek a fajta kiválasztásában.

 

Ha kiválasztotta, faiskolánkból környzetvédelmi minősítéssel rendelkező diófákat tudunk biztosítani Önnek, így hamarosan Ön is betakaríthatja biodióját. Minden nagy hozamú fajtánkat egészséges (vírusmentes) alanyra (Juglans regia) oltjuk.

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.


Tudományos kertépítés


Az oltásban elért minőség nem csak a felhalmozott gyakorlati tapasztalatnak köszönhető, hanem annak is, hogy rendszeresen érdeklődünk és alkalmazzuk a legújabb tudományos vívmányokat. Azt tapasztaltuk, hogy ez a legsikeresebb megközelítés a diófa csemeték nemesítésében a legjobb minőség elérésére. A tapasztalat és a tudomány összekapcsolásával növeljük a nemesítés sikerességi arányát.

 

Ezen túlmenően, előnyös elhelyezkedésünknek köszönhetően rendkívül versenyképes áron tudunk diófa csemetéket biztosítani Önnek.

Szeretjük a természetet és a környezetet


Diófaiskolánk megalapítása óta a fenntartható és környezetbarát mezőgazdaságra helyezzük a hangsúlyt. Küldetésünk, hogy megvédjük a természetet a szennyezéstől. Mindezt azért tesszük, mert szeretnénk, ha gyermekeink egy megőrzött és tiszta természeti környezetben nőnének fel.

 

A diófák természetes szerepet játszanak a fenntarthatóbb világ megteremtésében. Ízletes gyümölccsel is ellátnak bennünket. A diót, különösen a bio minősítéssel rendelkező diót, íze és tápértéke miatt szerte a világon szeretik. Éppen ezért, készséggel és örömmel járulunk hozzá tevékenységünkkel egy fenntarthatóbb jövő kialakításához.


Miért érdemes a Walnuts Bulgáriától vásárolni diófa csemetét?


• Minőség – Nemesített diófa csemetéink kivételes minősége a sokéves tapasztalatnak köszönhető;

• Ár – régiónk gazdaságilag nagyon versenyképes a termelési költségeket tekintve, ami lehetővé teszi, hogy a legjobb áron kínáljuk a diófa csemetéket egész Európában;

• Bizalom – több mint 10 éve foglalkozunk diófa csemetékkel;

• Tanúsítvánnyal rendelkező biotermék – Az anyatermészettel „karöltve” dolgozunk, hogy diócsemetéinket a legfenntarthatóbb módon állítsuk elő;

• Termékeny fajták - a legnagyobb hozamú diófajtákat termesztjük;

• Növény-egészségügyi ellenőrzés – minden egyes fánkat rendszeres vizsgálatnak vetjük alá, ami biztosítja a nem fertőzött ültetési anyagot;

• Szakértői tanácsadás - örömmel adunk tanácsot, segítünk kiválasztani az Ön országa éghajlati viszonyainak megfelelő diófajtát, és válaszolunk a dióültetvényekkel kapcsolatos minden kérdésére.

Miért érdemes dióültetvények telepítésébe fektetni?


• Jövőorientált befektetés;

• Egyre jobban növekvő kereslet;

• Magas hozam és jó profit potenciál;

• Sok esetben államilag jól támogatott tevékenység;

• Értékes faanyag – biztosítás a nyugdíjas éveire!

• Éghajlatbarát (pozitív CO2-egyensúly);

• Fenntartható tevékenység a klímaváltozás idején – remek alternatíva a hagyományos gazdálkodással szemben;

• Betegségekre kevésbé érzékeny – nagyon jó lehetőség a biogazdálkodásra.

Az év melyik szakában ültessem a diófáimat?


A diófa csemetét a téli időszakban kell ültetni, amikor az teljesen nyugalmi állapotban van. Az időjárási viszonyoktól függően ez november és március között történhet. Nagyon fontos, hogy a hőmérséklet alacsony legyen, hogy a gyökér ne száradjon ki az ültetés során, és a szunnyadó facsemete ne ébredjen fel az ültetés előtt. A megfelelő ültetési folyamat része az öntözés, mivel ez jó indítást biztosít a csemete életciklusához. A nyugalmi időszakban az ültetés 0°C feletti nappali hőmérsékleten végezhető, hogy a fagy ne károsítsa a gyökeret.


A világ mely részein ültethetek sikeresen diófát?


A diófát a világ minden táján lehet termeszteni, elsősorban a mérsékelt égövi övezetekben.

 

A korlátozó tényezők a túl magas nyári hőmérséklet, a túl alacsony téli hőmérséklet, a késő tavaszi fagyok és a túl kevés víz. A vízproblémát mesterségesen meg lehet oldani, de a hőmérséklettel kapcsolatos problémákat nem lehet szabályozni.

 

Természetesen a késői virágzású fajta kiválasztásával el lehet kerülni a késő tavaszi fagyok okozta károkat, a hidegtűrő fajták választása pedig lehetővé teszi, hogy hidegebb éghajlatú területekre is ültessük őket.

 

Általánosságban elmondható, hogy a dió jelentősen károsodhat 42°C feletti és -23°C alatti hőmérsékleten. A nagyon magas és a nagyon alacsony hőmérsékletnek lényegesen nagyobb a káros hatása, ha tavasszal (a vegetációs folyamat vagy a fa "ébredése" során) vagy ősszel következik be. Ebben az időszakban nemcsak a hőmérséklet, hanem a napsugárzás intenzitása is káros hatással lehet az ültetvényekre.

Melyek a diófa termesztéséhez legmegfelelőbb körülmények?


Általánosságban elmondható, hogy a diónak jó vízelvezetésű talajra és napfényre van szüksége.

A legjobb talaj a diófa növekedéséhez a mély, homokos vályogtalaj, amely jó vízelvezetésű. A diófa 5-8 pH-tartományban nőhet, de 6,5 körül tökéletes. Ha a talaj túlságosan savas - nagyon közel 5 pH-hoz vagy túl lúgos - közel 8 pH-hoz, a fa nem szárad ki, de nem tud a legjobb módon fejlődni. Túl savanyú talaj esetén a pH-t mésszel lehet beállítani. A fordított esetben, a túl magas pH-értéket nehezebben lehet korrigálni, de lehetséges, például tűlevelűs és fűrészporos talajtakaróval.

 

A napfény szempontjából a diófának körülbelül 6-8 órára van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjön és jó termést érjen el.

 

Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni a diókert létesítése előtt, hogy a diógyökérnek szabadon kell fejlődnie legalább 3 m mélységig. Tehát ha vannak talaj alatti sziklaképződmények, a fák nem tudnak a lehető legjobban fejlődni.

 

A dió fejlődésére nézve egy másik káros tényező a túlságos nedvesség. Nem szabad összetéveszteni az alacsony talajvízszinttel, ami nagyon előnyös. Az öntözés, attól függően, hogy hol tartózkodik a világon, eső után történik, ha a talaj túl tömör, vagy ha nem elég vízelvezetésű.

Dió betakarítás


A betakarítás szeptembertől októberig tart, fajtától függően, és a hozam elérheti az 50 kg diót fánként. Attól függően, hogy nagy diókertet termeszt, vagy egyetlen fát nevel az udvarán, a betakarítási megközelítés eltérő lesz.

Ha Ön hobbitermesztő, és van egy kis gyümölcsöskertje, meg kell várnia, amíg a dió természetesen leesik a fáról az érés után. Ebben az esetben száraz helyet is kell találnia, ahol megszáradhat.

Ha Ön professzionális termesztő, akkor be kell fektetnie betakarító- és szárítóberendezésekbe.