Sjeme oraha

U ponudi imamo sjeme oraha od odabrane jezgre oraha, koje Vam jamče izuzetnu kvalitetu.

Naše sjeme prikladno je za izravnu sadnju ili kao podloga za cijepljenje.

Orahove podloge za cijepljenje

Podloge oraha „Juglans regia“, koje uzgajamo, idealne su za cijepljenje. Nudimo različite veličine s obzirom na promjer korijenovog vrata i visinu. Naše podloge oraha vrlo su otporne na sušu, budući da je klima u Bugarskoj tradicionalno suha tijekom ljetnih mjeseci. To ih čini vrlo relevantnim u vrijeme klimatskih promjena s trendovima sve sušnijih i toplijih ljeta diljem Europe.

Naše podloge oraha redovito prolaze fitosanitarni nadzor, što jamči kvalitetne podloge bez virusa.

Ukoliko su Vam potrebne orahove podloge za oplemenjivanje sadnica kontaktirajte nas. Isporučit ćemo vam podlogu promjera korijenovog vrata željene veličine. To će vam pomoći da postignete visoku stopu uspješnosti cijepljenja.

 

Kategorije promjera naših orahovih podloga (mjereno na korijenovom vratu) općenito su sljedeće:

• < 8 mm

• 8-20 mm

• > 20 mm

Vrlo brzo ćemo organizirati prijevoz do vas.


Sadnice oraha namijenjene za visokokvalitetnu, neponovljivu i vrhunsku drvenu građu

Ako razmišljate o nasadu ili plantaži oraha, namijenjenu za proizvodnju drvene građe ili želite nadopuniti šumu sadnicama oraha, naša sjemena oraha su pravi izbor.

 

Početna investicija za sadnice oraha namijenjene za sječu vrlo je niska u usporedbi s očekivanim povratom nakon 30-50 godina. Iako je cijena sjemena oraha niska, važno je kupiti kvalitetan sadni materijal, tj. nezaražene sadnice oraha s dobro razvijenim korijenovim sustavom. To je od velike važnosti za visok prihvat, pravilan razvoj i kvalitetnu drvenu građu.

Drva namijenjena za drvenu građu, koja se mogu posjeći nakon nekoliko desetljeća su jedna od najskupljih. Svojim lijepim bojama i nijansama ova drvena građa koristi se u mnogim područjima, npr. za proizvodnju luksuznog namještaja, automobila i jahti.

U većem dijelu Europe orasi su vrlo dobro integrirani u šume i stvaraju veću šumsku raznolikost. Upravo zbog konkurentnije cijene, preporučamo korištenje sjemena oraha za nadopunjavanje šumskih područja.

 

Trenutno, vrhunska građa oraha, postiže čak 300% veću cijenu od vrhunske građe hrasta. Što je najvažnije, orah raste čak dvostruko brže od hrasta! Orah je vrsta tvrdog drveta čija se sječa može obavljati unutar jednog ljudskog životnog ciklusa ili sljedeće generacije. Bez sumnje, orah je savršena investicija koja donosi profit za mirovinu ili kao financijska sigurnost za budućnost vaše djece.

Kako doći do vrhunske rezane građe od drva oraha?

Prije svega, vrlo je važno imati ravno deblo. To se uglavnom može postići na dva načina. Prvi je prirodna konkurencija drugih stabala, što povećava bočni pritisak na stablo. To uzrokuje da stablo prirodno raste ravno i visoko. Druga mogućnost je vezati sadnicu za stup, tako da raste uspravno.

 

Prednost prve opcije je u tome što možete postići ravno stablo bez puno rada i upotrebe dodatnih materijala kao što su stupovi.

 

Za obje metode izuzetno je važno imati dobar balans između visine stabla i krošnje oraha. Osnovna pravila za održavanje stabla oraha stabilnim i istovremeno da dobijete najbolju drvenu građu, su:

• Sve grane moraju se ukloniti kada dosegnu promjer od 2 cm. To je preventivna rezidba, gdje se uklanjaju debele grane, a ostavljaju tanke. Važno je držati, što je moguće više lišće visoko, uz rano rezanje grana.

 

• Ako je krošnja najmanje 50% visine stabla, a promjer debla u dnu krošnje iznosi najmanje 10 cm, moraju se ukloniti sve grane ispod (bez obzira na promjer grane).

 

• Sve tanke grane (promjera manjeg od 2 cm) ne smiju se uklanjati iznad točke debla promjera 10 cm (područje krošnje)!

 

• U predjelu debla bez čvorova potrebno je redovito uklanjati sve grane do sječe.