Oplemenjene sadnice oraha

Zašto odabrati oplemenjene sadnice oraha?

Za postizanje maksimalnih prinosa iz vaših nasada oraha posebno je važno koristiti oplemenjene sadnice oraha. Certificirane sorte, koje nudimo su visokoprinosne i s prvoklasnom jezgrom oraha. 

 

Glavne sorte oraha koje isporučujemo diljem Europe su: „Chandler“, „Lara“, „Fernor“, „Fernette“, „Franquette“ i „Tulare“.

 

Radimo i na proširenju našeg asortimana postupnim dodavanjem u malim količinama sljedećih sorti: „Red Livermore“, „Tiszacsécsi 83“, „Bonifac“, „Alsószentiváni 118“, „Alsószentiváni 117“, „Alsószentiváni 117 Kései“.

Kada je prikladno izvaditi oplemenjene sadnice?

U zimskim mjesecima, u fazi mirovanja, sadnice oraha se mogu izvaditi iz zemlje. To se radi tek kada dođe do potpunog pada lišća. Važno je pridržavati se ovog pravila kako bi sadnica bila što kvalitetnija. U našoj regiji Bugarske, najraniji rok za vađenje je kraj studenog. To diktiraju klimatski uvjeti regije u kojoj se uzgajaju.

 

U skladu s tim prirodnim zakonima, isporučit ćemo vaše sadnice oraha s golim korijenom, najbolje kvalitete. Kako bismo osigurali da sadnice stignu kod Vas u najboljem stanju, surađujemo izravno s tvrtkama za brzu logistiku, koje imaju najkonkurentnije cijene.


Uspješno kalemljenje oraha

Tehnika oplemenjivanja sadnice oraha ima dugu tradiciju i zahtijeva veliko iskustvo i stručnost, kako bi se postigla visoka uspješnost kalemljenja.

 

Kalemljenje se vrši spajanjem podloge s kalem grančicom (plemkom). Tehnika kalemljenja je uspješna tek kada se spoje žilna tkiva gornjeg dijela (kalem) i donjeg dijela (podloga), te se taj postupak naziva inokulacija.

 

Postoji nekoliko različitih metoda oplemenjivanja u različito doba godine. Odabir prave metode uglavnom ovisi o geografskom položaju i rezultirajućim dnevnim i noćnim temperaturama i razinama vlažnosti.

 

Koju god metodu odabrali, ključno za cijeli proces kalemljenja je precizno spajanje vaskularnog kambija (vodljivog tkiva) orahove podloge na kalemljeno drvo. Moraju se održati "na životu" sve dok kalem ne prihvati podlogu.


Zašto saditi oplemenjene sadnice oraha?

Odgovor je vrlo jednostavan: zato što je poželjno od vašeg oraha dobiti visoke prinose s krupnom i ukusnom jezgrom. Što kvalitetnije orahe uzgojite, to će vam se otvoriti veće tržišne mogućnosti. Iz tog razloga, važno je da vaši prinosi budu iste veličine oraha ujednačenog oblika i boje.

Koju podlogu biramo?

Sva stabla kalemimo na podlogu običnog oraha (Juglans regia), poznatog i kao perzijski orah, engleski orah, karpatski orah i orah Madeira. Odlučili smo se za ovu vrstu jer postoji veliki rizik od virusnih infekcija kod oplemenjenih sadnica s drugim vrstama podloge, poput crnog oraha (Juglans nigra). Sve naše oplemenjene sadnice oraha, reznice i podloge oraha su bezvirusne (učestalo se podvrgavaju fitosanitarnoj kontroli) i certificirane su prema standardima Europske unije.


Osnovne sorte oraha

Najčešća sorta oraha je „Chandler“ u kombinaciji s „Francquetom“ ili „Fernetom“ kao sortom oprašivačem. „Chandler“ je vrijedna sorta zbog vrlo visokih i pouzdanih prinosa. Ima najveću potražnju i sukladno tome, najbolju rentabilnost. Jezgra ovog oraha je vrlo ukusna, a svijetla boja je čini još zanimljivijom. Nakon 10. godine uzgoja kod sorte Chandler mogu se postići prinosi od 30-40 kg/stablu.

Ulaganje u budućnost

U vremenima nulte ili čak negativne kamatne stope, ulaganje u nasade i plantaže oraha obećava sigurnu i visoku zaradu u budućnosti. Trebate imati na umu da možda nećete dobiti povrat ulaganja unutar prve 3 godine, ali od tada će vaši prihodi, te ujedno dobit, s vremenom rasti. Potražnja za visokovrijednim namirnicama poput oraha raste diljem svijeta.

 

Molimo ne oklijevajte nas kontaktirati za konzultacije ili narudžbu. Pošaljite nam upit i dobit ćete najbolju ponudu za kvalitetne sadnice oraha, s dostavom na vaša vrata.