Izuzetne sadnice oraha za iznimne prinose


Primamo narudžbe za sadnice oraha za sljedeću sezonu, koja počinje krajem studenog. Ne oklijevajte nas kontaktirati, kako biste primili svoju specijalnu ponudu, uključujući dostavu na adresu u cijeloj Europi.

Tko smo mi?


Naš rasadnik sadnica oraha je mala je obiteljska tvrtka smještena nedaleko od rijeke Dunav u Sjevernoj Bugarskoj. Specijalizirani smo za cijepljenje odabranih sorti oraha i proizvodnju sadnica dobivenim iz sjemena odabranih sorata oraha, namijenjene za šumarstvo ili za druge rasadnike, koji će ih koristiti kaokvalitetne podloge.

 

Naše oplemenjene sorte oraha dobro rastu u različitim uvjetima tla, kao iu nekoliko klimatskih regija. Prema tome, svaka sorta ima svoje preferencije. Rado ćemo vam pomoći da odaberete onu koja vam najviše odgovara.

 

Sorte oraha, koje su posljednjih godina sve popularnije, su: „Chandler“, „Fernor“, „Lara“, „Alsószentiváni 117“, „Milotai 10“, „Fernette“, „Franquette“ i „Tulare“.

 

Također, sve više pozornosti privlače one sorte oraha, koje imaju crvenu jezgru ploda. Trenutno nudimo jednu od ovih sorti: „Red Livermore“.

Kako planirati svoj voćnjak oraha?


Kako biste postigli savršen rast vaših budućih stabala oraha, trebali biste pristupiti planiranju s pažnjom na neke čimbenike, kao što su:

Je li tlo pogodno za uzgoj orahasorte „Chandler“ ili oraha općenito?

Je li količina oborine premala za uzgoj oraha sorte „Fernor“, ili dali bi trebali odabrati orah sorte „Lara“ zbog hladnijeg ljeta odnosno hladnije zime?

 

Postoje li dodatna pitanja vezana uz odabir prave sorte,koja je pogodna za vas,rado ćemo vam odgovoriti i pomoći u odabiru sorte.

 

Kada odaberete, možemo Vam osigurati certificirane organske (ekološke) sadnice oraha iz našeg rasadnika, tako da ćete uskoro sami brati svoje visokokvalitetne organske orahe. Sve naše visokoprinosne sorte cijepljene su na zdravu (bezvirusnu) podlogu („Juglans regia“).

Znanstveno voćarstvo


Kvalitetu koju postižemo u kalemljenju zahvaljujemo ne samo stečenom praktičnom iskustvu, već i činjenici da se redovito zanimamo i primjenjujemo najnovija znanstvena saznanja. Utvrdili smo, da je to najuspješniji pristup za postizanje najbolje kvalitete u oplemenjivanju sadnica oraha. Kombinacijom iskustva i znanosti povećavamo stopu uspješnosti oplemenjivanja.

 

Osim toga, možemo vam osigurati sadnice oraha po vrlo konkurentnim cijenama zahvaljujući našem povoljnom zemljopisnom položaju.

Volimo prirodu i okoliš


Od osnivanja našeg rasadnika oraha, usmjereni smo na održivu i ekološki prihvatljivu poljoprivrednu proizvodnju. Naša misija je zaštititi prirodu od onečišćenja. Sve ovo činimo jer želimo da naša djeca rastu u očuvanoj prirodi i čistom okolišu.

 

Stabla oraha imaju prirodnu ulogu kada je u pitanju održiviji svijet. Također, daju nam ukusno orašasto voće. Jezgra oraha, posebno onih uzgojenih na organski način, traženi su u cijelom svijetu zbog svog okusa i nutritivne vrijednosti. Zato sa željom i zadovoljstvom, putem naše djelatnosti pridonosimo održivijoj budućnosti.


Zašto kupiti sadnice oraha od Walnuts Bulgaria?


• Kvaliteta – Iznimna kvaliteta naših oplemenjenih sadnica oraha rezultat je dugogodišnjeg iskustva;

Cijena – naša regija je financijski vrlo konkurentna u smislu troškova proizvodnje, što nam omogućuje da osiguramo najbolje       cijene sadnica oraha u cijeloj Europi;

• Povjerenje –poslujemo sa sadnicama oraha više od 10 godina;

• Organski certificirani - radimo "ruku pod ruku" s majkom prirodom, kako bismo proizveli naše sadnice oraha na najodrživiji način;

• Proizvodne sorte - uzgajamo sorte oraha s najvećim prinosima;

• Fitosanitarni nadzor - sve naše sadnice podvrgavaju se redovitim testovima, što osigurava da uzgajamo nezaraženi sadni     materijal;

• Kompetentno savjetovanje - rado ćemo Vas konzultirati, pomoći Vam odabrati pravu sortu oraha za Vaše podneblje i odgovoriti na sva pitanja vezana uz nasad oraha.

Zašto investirati u sadnju voćnjaka oraha?


• Ulaganje usmjereno na budućnost;

• Snažno rastuća potražnja;

• Visoki prinosi i dobre mogućnosti zarade;

• Često je vrlo dobro subvencionirano;

• Vrijedno drvo za drvenu građu - mirovinsko osiguranje!

• Klimatski prihvatljiv (pozitivna CO2 bilanca);

• Održivo u vrijeme klimatskih promjena - odlična alternativa tradicionalnoj poljoprivredi;

• Manje osjetljiv na bolesti – vrlo dobra opcija za ekološki uzgoj.

U koje doba godine trebam posaditi moje sadnice oraha?


Sadnicu treba posaditi u zimskoj sezoni, kada je orah potpuno u stanju mirovanja. Ovisno o vašim vremenskim uvjetima, to će biti između studenog i ožujka. Vrlo je važno da temperature budu niske kako se u procesu sadnje korijen ne bi osušio i kako se sadnica u mirovanjune bi probudila prije sadnje. Dio pravilnog procesa sadnje je navodnjavanje, jer ono omogućuje dobar početak životnog ciklusa sadnice. Tijekom cijelog razdoblja mirovanja sadnju je moguće obaviti kada su dnevne temperature iznad 0°C kako se korijen zaštitio od  zamrzavanja.

U kojim dijelovima svijeta mogu uspješno posaditi sadnicu oraha?


Sadnice oraha mogu se uzgajati u cijelom svijetu, uglavnom u zonamaumjerene klime.

Ograničavajući faktori su previsoke ljetne temperature, preniske zimske temperature, kasni proljetni mrazevi,a također,i premalo vode. Problem s vodom može se riješiti umjetno, navodnjavanjem, ali problemi s temperaturom se ne mogu kontrolirati.

Naravno, odabir sorte koja kasno cvjeta omogućuje izbjegavanje oštećenja uzrokovanih kasnim proljetnim mrazevima, a izbor sorti otpornih na hladnoću omogućuje sadnju u područjima s hladnijom klimom.

 

Općenito govoreći, stablo oraha može biti znatno oštećeno na temperaturama iznad 42°C i ispod -23°C. Vrlo visoke i vrlo niske temperature imaju znatno veći štetni učinak ako se pojave u proljeće ( u procesu vegetacije ili "buđenja" stabla) ili u jesen. U tom razdoblju štetno djelovanje može imati ne samo temperatura, već i intenzitet sunčevog zračenja.

Koji su uvjeti najbolji za uzgoj vašeg stabla oraha?


Općenito govoreći, stablu oraha treba dobro drenirano tlo i puno sunca.

Najbolje tlo za rast stabla oraha je duboka pjeskovita ilovača, koja je dobro drenirana. Stablo oraha može rasti u pH rasponu od 5-8, ali je savršeno oko 6,5. Ako je tlo previše kiselo - vrlo blizu 5 ili previše alkalno - blizu 8, stablo se ne suši, ali se ne može razvijati na najbolji način. U slučaju previše kiselog tla, pH se može podesiti vapnom. Obrnuti način s previsokim pH vrijednostima malo je teže ispraviti, ali je moguć, primjerice malčom od iglica crnogorice i piljevine.

 

Što se tiče sunčeve svjetlosti, stablu oraha treba oko 6-8 sati da se dobro razvije i postigne dobre prinose.

 

Još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir prije nego što napravite svoj voćnjak oraha je potreba da se korijen oraha slobodno razvija na dubini od najmanje 3 m. Dakle, ako ispod stabla postoje kamene formacije, stablo se ne može razvijati na najbolji mogući način.

 

Još jedan štetan faktor za razvoj stabla oraha je prevlažno tlo. Ovo ne treba miješati s niskim razinamapodzemne vode, koja je vrlo korisna. Navodnjavanje se, ovisno o tome gdje se nalazite u svijetu, događa nakon oborina, ako je tlo previše zbijeno ili ako nije dovoljno drenirano.

Prinos oraha


Berba oraha traje rujna do listopada, ovisno o sorti, a prinos doseže 50 kg oraha po stablu. Ovisno o tome imate li veliki nasad oraha ili uzgajate pojedinačna stabla u dvorištu, pristup berbi bit će drugačiji.

Ako ste hobi uzgajivač i imate mali voćnjak, morat ćete pričekati da orasi nakon sazrijevanja prirodno padnu sa stabla. U tom slučaju morati pronaći suho mjesto za njihovo sušenje.

Ako ste profesionalni uzgajivač, morat ćete uložiti u opremu za berbu i sušenje.