Diófa csmeték


Válogatott fajtájú diómagból származó facsemetéket kínálunk, ami garantálja az Ön számára a kivételes minőséget.

Facsmeteink alkalmasak közvetlen ültetésre, és használhatók oltási folyamat alanyaként is.

Oltásra alkalmas dió alanyok

 

Az általunk termesztett Juglans regia dió alanyok ideálisak oltásra. Gyökérnyak átmérő és magasság tekintetében különféle méreteket kínálunk. Dió alanyaink kiválóan ellenállnak a szárazságnak, mivel Bulgáriában a nyári hónapokban az éghajlat hagyományosan száraz. Ezért alanyaink nagyon megfelelőek az éghajlat változása idején, mivel a nyarak Európa-szerte várhatóan egyre szárazabbak és melegebbek lesznek.

Diófa csemeteink rendszeresen növény-egészségügyi ellenőrzésen esnek át, ami garantálja a vírusmentes és jó minőségű alanyokat.

Ha facsemeték nemesítéséhez dió alanyra van szüksége, keressen fel minket. A kívánt nagyságú gyökérnyak átmérővel biztosítunk az Ön számára alanyt. Ez segít jó sikereket elérni az oltásnál.

Dió alanyaink átmérő kategóriái (a gyökérnyaknál mérve) általában a következők:

• < 8 mm

• 8-20mm

• > 20 mm

Mi nagyon gyorsan megszervezzük a szállítást Önhöz.

 

Kiváló, egyedi és prémium minőségű faanyagnak való diófák

Ha faanyag kitermelésére szánt dióültetvény létrehozását fontolgatja, vagy az erdőt diófa csemetékkel szeretné kiegészíteni, a mi csemeteink választása a helyes megoldás.

 

A fakitermeléshez szükséges dióültetési anyag kezdeti befektetése nagyon alacsony a 30-50 év után várható megtérüléshez képest. Bár a diófa csemeték ára alacsony, fontos, hogy jó minőségű anyagot vásároljunk, azaz nem fertőzött diófa csemetéket, jól fejlett gyökérrendszerrel. Ennek nagy jelentősége van a sikeres oltás, a helyes fejlődés és a minőségi faanyag szempontjából.

 

A több évtized elteltével kitermelhető faanyag az egyik legdrágább. Gyönyörű színeivel, árnyalataival számos területen alkalmazzák, pl. luxus berendezésekhez, autók és jachtok gyártásához.

 

Európa legnagyobb részén a diófák nagyon jól beépülnek az erdőkbe, és nagyobb változatosságot teremtenek az erdőkben. Éppen a versenyképesebb ára miatt javasoljuk a diófa csemeték használatát az erdőtömegek kiegészítésére.

Jelenleg a prémium diófaanyag értéke 300%-kal magasabb, mint a prémium tölgyfa anyagé. A legjobb az egészben, hogy a diófa ráadásul kétszer olyan gyorsan nő, mint a tölgyfa! A dió olyan keményfa fajta, amelyet egy emberi életcikluson belül vagy a következő generáció által lehet kitermelni. Kétségtelen, hogy a dió egy tökéletes befektetés, mely nyereséget hozhat a nyugdíjt illetően, vagy pedig anyagi biztonságot nyújthat gyermekei jövőjét tekintve.

Hogyan kapjunk prémium diófa anyagot?

Először is nagyon fontos az egyenes törzs. Ezt elsősorban kétféleképpen lehet elérni. Az első az, hogy természetes versenyt kell folytatni más fákkal, ami növeli a fára nehezedő oldalirányú nyomást. Ez azt eredményezi, hogy a fa természetesen egyenesre és magasra nő. A másik lehetőség az, hogy a fát egy oszlophoz kötjük, hogy az egyenesen nőjön. 

Az első megoldás előnye, hogy egyenes törzset érhet el anélkül, hogy sok munkaerőt és anyagot - mint például oszlopokat - használna fel.

Mindkét módszernél rendkívül fontos, hogy a fa magassága és a dió koronája között jó egyensúly legyen. A diófa stabilan tartására és egyúttal a legjobb faanyag előállítására vonatkozó alapvető szabályok a következők:

  • Minden ágat el kell távolítani, amikor eléri a 2 cm átmérőt. Ez egy megelőző metszés, ahol a vastag ágakat eltávolítjuk, a vékonyakat pedig meghagyjuk. Fontos, hogy a lombozatot a lehető legmagasabban tartsuk, miközben az ágakat korán eltávolítjuk.
  • Ha a korona a fa magasságának legalább 50%-a , és a törzs átmérője a korona tövénél legalább 10 cm, az alatta lévő összes ágat el kell távolítani (az ág átmérőjétől függetlenül).
  • A 10 cm átmérőjű törzs pontja felett (a korona területe) semmiféle vékony (2 cm-nél kisebb átmérőjű) ágat nem szabad eltávolítani!
  • A csomó nélküli fatörzs területén betakarításig az összes ágat rendszeresen el kell távolítani.