· 

Грижа за нашето зелено бъдеще


Ако засадиш дърво, построиш къща и родиш дете, тогава не си живял напразно“ казват предците ни.

 

Засаждането на дърво е най-смисленото завещание, което всеки човек може да остави в полза на следващите поколения и така да допринесе за благото на планетата. Всеки един от нас може да направи промяна към по-добро, а когато много хора искаме да направим света по-красив, по-здравословен, по-устойчив и по-чист, водени изцяло от добри и безкористни намерения ще можем да защитим и да се преборим за това, което обичаме – нашата Майка Земя.

 

Изразяването на почит и благодарност към Майката Земя не означава да я обожествяваме или да вярваме, че тя е по-свещена от нас самите. Това означава да я обичаме, да се грижим за нея и да не позволяваме да бъде унищожена. 


Защо да засадим дърво?

 

Защото засаждането на дърво е акт на обич и грижа към следващите поколения и Майката Земя. Дърветата са основен фактор за здравето и оцеляването на човечеството. Причината за това е, че абсорбират въглероден диоксид, съхраняват въглерода и освобождават кислорода, който дишаме. Едно дърво може да абсорбира между 10 и 50 килограма въглероден диоксид на година. Растенията и почвата по света поглъщат около една четвърт от парниковите газове, които хората отделят в атмосферата, помагайки на Земята да избегне някои от най-тежките последици от изменението на климата. Дърветата са „белите дробове“ на нашата планета, ето защо засаждането и опазването им са от изключително важно значение за борбата с глобалното затопляне,промените в климата и наводненията, за увеличаване на биологичното разнообразие,за предотвратяване на почвената ерозия, за повишаване благополучието на животинските видове и здравето на нас хората.

Защо да изберем орехова фиданка?

 

От векове орехът е считан за мощен пазител на здравето и щастието в дома и е почитан като символ на дълголетието. Химичният състав на плодовете и листата му го определят като едно от най-ценните и благородни величествени творения на природата. 

Ореховите ядки са ценна и здравословна храна. Богати са на хранителни вещества, Омега 3 мастни киселини и витамини А, В, Е, поради което имат благотворно влияние за мозъка. Съдържат магнезий, желязо и фосфор и подобряват дейността на сърдечносъдовата система. Дървесината на ореха е висококачествена и ценена още от древността. Тя е здрава и устойчива на вредители, не се раздува или напуква при нагряване, полира се гладко и затова е ценна суровина в производството на мебели. Ореховото дърво е предпочитан материал за изработка на иконостаси и дърворезби.


Кое е най-доброто време за засаждане на дървета?

 

Най-доброто време да засадиш дърво беше преди 20 години. Второто най-добро време е сега“, гласи популярна китайска пословица. 

Най-благоприятното време за засаждане е когато фиданките са в покой – от есента след като опадат листата до ранна пролет, преди цъфтежа. Ако се посадят през лятото, меките им малки листенца, ще изсъхнат прекалено бързо. Необходимо е времето да бъде хладно, за да може фиданката да се вкорени без усложнения.

 

А Вие познавате ли прекрасното усещане да засадите дърво?!

Опитайте!

Нека заедно да подобрим въздуха, който дишаме и света, в който живеем! 

Write a comment

Comments: 0