Туларе (Tulare)

Орехът сорт Туларе (по-рано UC67-11) е получен чрез кръстосано контролирано оплождане на сорт Техама (Тehama) и сорт Сер (Serr). Той е разработен през 1966 г. в Калифорнийския университет под ръководството на професорите Юджийн Сер и Харолд Форд.

Този съвременен сорт орехи има превъзходни качества и показва желани черти като ранно производство, добра енергичност и жизненост на дърветата, устойчивост към вредители и болести и високо качество на ядките.

Отличителен белег на орехите сорт Туларе е високата им производителност при засаждане в по-интензивни насаждения с висока гъстота. От 1995 год. се наблюдава в Европа устойчиво производство с тенденция за увеличаване на орехите сорт Туларе.

Височина / Размер на дървото

Орехът сорт Туларе е средно растящо, сравнително ниско орехово дърво, малко по-високо отколкото широко. Дървото расте умерено енергично и изправено. Скелетните му клони са под ъгъл около 45° към водача, което го прави изправено дърво, подходящо за засаждане в по-интензивни насаждения с висока плътност. В зависимост от местоположението и с увеличение на възрастта, ореховите дървета от този сорт достигат височина от 8-10 метра (40 фута).

Кората на младите растения първоначално е зелена и постепенно става светлосива. Листата са едри, сложни, нечифтоперести, 5-9 на брой. Те имат удължена яйцевидна форма и са леко назъбени по краищата. Клоните на дървото образуват сферична корона, която на ширина достига диаметър между 5 и 7 метра.

Време на цъфтеж/разлистване

Орехът сорт Туларе се разлиства късно и цъфти късно ‒ средно 12 дни след сорт Пейн, но по-рано от сорт Франкет. Това практически е същият период на цъфтеж както при сорт Хартли. Поради късното разлистване и цъфтеж, ореховите финадки са устойчиви на късните пролетни мразове и слани.

Сорт Туларе е протандричен сорт, което означава, че мъжките цветове цъфтят малко по-рано от женските. Цъфтежът на мъжките и женски цветове при възрастните дървета за определен период от време съвпада (около 80 %) и съществува възможност за самоопрашване.

Женските цветове (pistillate) са единични или събрани по няколко в групи, разположени както по върховете на летораслите и така и по аксиларните странични клонки.

Опрашване

Сорт Туларе е способен да се самоопрашва. Засаждането му в близост до сортове добри опрашители гарантира ефективно опрашване и увеличава значително плододаването му. Кръстосаното опрашване е гаранция за по-добра продуктивност на дърветата. Най-добри опрашители за сорта са: Франкет, Лара, Фернет и Фернор.

Добиви

Присадените дръвчета сорт Туларе встъпват рано в плододаване ‒ едва след 2-3-тата година след засаждане. Те дават редовни, високи и сигурни добиви (но не толкова високи, колкото сорт Чандлър).

Благодарение на апикално-страничното си плододаване дърветата сорт Туларe имат много добра родовитост и постоянна и висока производителност. Процентът на плододаване на страничните клони е 72%. При благоприятни условия ореховите насаждения в пълно производство произвеждат около 4-6 тона сушени ядки на хектар (при разстояние на засаждане на орехите 7 х 7 метра и средно около 200 дървета на хектар). Интересен факт е, че сорт Туларе регистрира рекордни добиви от 11,0 т/ха в Чили.

Спецефична особеност на сорт Туларе е, че е много подходящ за засаждане както в по-интензивни насаждения с висока гъстота (5 х 6 метра), така и в малки градини, защото има способността да се самоопрашва и да расте много компактно.


Качество на ядките

Ореховите плодове на сорт Туларе са едри до много едри, висококачествени с отличен орехов аромат и вкус. Те са почти кръгли с размери 36 × 40 мм. и средно тегло 14-15 грама. Повърхността на черупката е светлокафяво оцветена и средно набраздена. Черупката има средна дебелина 1,5 мм. (по-дебела от тази на сорт Чандлър). Тя е добре запечатана и лесна за чупене. Цветът на ядката е светлобял, степента на вътрешна белота е 86%. Ядката е добре охранена и изпълва отлично черупковата кухина. Средното тегло на ядките е 7,1 гр.. Ядката представлява 53% от теглото на плода. Тя се отделя много лесно и напълно цяла от черупката, което е особено ценено качество. Естественият орехов аромат и несравним кремообразен вкус на ядката й предават перфектни вкусови качества и са истинска наслада за сетивата на всеки ценител на орехите.

Събиране на реколта

Плодовете узряват между средата на септември и началото на октомври (18 септември – 03 октомври). Най-важният показател, че е настъпило времето за беритба на орехи е разпукването на зелената обвивка.

Устойчивост на болести и устойчивост на замръзване

Орехът сорт Туларе понася големи колебания в температурата и влажността на въздуха, но се приспособява и вкоренява по-добре в условия на умерен климат. Присадените орехови дръвчета са устойчиви на ранните и късни пролетни слани, но са слабо чувствителни на бактериоза (Xanthomonas campestris) и антракноза (Gnomonia leptostyla).

                                                            

Характеристики на дървото

умерен растеж, изправен

Корона

ъгълът на разклонение е по-малък от 45%, което го прави изправено дърво; подходяща система за засаждане жив плет или друга система за засаждане с висока плътност. 

Цъфтеж

средно късен сорт, разлиства се 12 дни след Payne, цъфтеж 6-10 дни след Payne, но по-рано от Cisco и Franquette, мъжкият цъфтец постоянно припокрива женския цъфтеж (покрива средно 80 % от целия период на женския цъфтеж).

Сорт

протандричен

Самоопрашване

самоопрашващ се

Опрашители

 

Плододаване

встъпва рано в плододаване, добра родовитост

Тип на плододаване

72 % латерален

Плодове

едри, почти кръгли

Черупка

средно нагъната, тънка, но по-дебела от Чандлър, добре запечатана, почти кръгла (36х40 мм)

Ядка

Голяма, добре запечатана, висококачествена ядка, светъл до светло - кехлибарен цвят (подобен на Вина), тегло 7 грама, 53% ядка, отлични вкусови качества, ядката лесно се отделя от черупката

Период на зреене

18 септември - 03 октомври

Масленост

високо маслено съдържание

Рандеман

Висок, обикновено 47 - 53%

Студоустойчивост

средно устойчив

Устойчивост на късните пролетни мразове 

средна устойчивост на късните пролетни мразове 

Резистентност към атмосферни засушавания

умерено резистентен

Чувствителност към антракноза  и бактериоза

чувствителен на антракноза, има добра устойчивост на бактериоза

 

Walnuts Bulgaria има дългогодишен опит в засаждането и отглеждането на орехови фиданки. За да подпомогнем вашите планове и цели, решихме да предоставим този онлайн калкулатор. Моля, имайте предвид, че е препоръчително да използвате от 3% до 10% опрашител Лара или Фернет от цялото количество.

Моля, въведете размера на земята в декари по-долу, за да изчислите броя на орехови фиданки, които бихте могли да засадите.
Изчисли