Red Livermore

Червеният орех, известен още като Ред Ливърмор, е селектиран през 1991 г. в Калифорнийския университет в Дейвис. Наричан още „кървав орех", той е получен при контролирано кръстосване на английския сорт Хауърд (женски родител) и персийския сорт Purpurea (мъжки родител).

Орехите сорт Ред Ливърмор са кръстени на името на Робърт Ливърмор − дългогодишен поддръжник на „Програмата за селектиране на нови сортове“ при Калифорнийския университет.

Особеността на орехите сорт Ред Ливърмор се крие под черупката на ореха. Поразителните нюанси на червените ядки ги правят особено привлекателни и много специални. Ядките имат нежен, кремообразен вкус и даряват истинско мултисензорно преживяване.

Височина / Размер на дървото

Дървото сорт Ред Ливърмор расте енергично (по-слабо от Франкет). Тригодишното дърво обикновено има височина около 5-6 м. и диаметър на короната около 3 м.. Дърветата от този сорт могат да достигнат височина до 10-18 м..

Кората на младите вдървесинени клонки е гладка, светло до тъмнокафява с множество надигнати бели коркови пори (лентицели). Върху повърхността на дървесните стъбла на възрастния орех се наблюдават малко на брой сиво-бели лентицели и няколко вертикални ивици, оцветени в кремаво.

Атрактивните тълнозелени листа са типични за Juglans regia. Листата са не-чифтоперести с 5-9 листа, с дължина около 40 см. и широчина 25 см.. Диаметърът на дръжката е около 3,5 мм. Големите сложни листа излъчват прекрасен аромат на лимон/лайм, особено когато са смачкани. Към края на сезона листата постепенно потъмняват.

Корона

Дърветата сорт Ред Ливърмор формират етстествено красива корона с правилна форма.

Време на цъфтеж/разлистване

Сорт Ред Ливърмор се разлиства късно и цъфти късно. Периодът на цъфтеж съвпада с този на сорт Чандлър. Цъфтежът протича на 3 етапа − започва около 21 Април, пикът му е на 26 Април и завършва на 1 Май. Периодът на цъфтежа може да варира в зависиост от температурата, надморската височина и географската ширина. Орехът сорт Ред Ливърмор е протандричен сорт. Цъфтежът на мъжките цветове се появява преди цъфтежът на женските цветове, но за определен период от време съвпада, т.е. съществува възможност за самоопрашване.

Опрашване

Орехът сорт Ред Ливърмор се самоопрашва. Независимо от тази особеност следва да се осигуряват чужди опрашители, за да се гарантира по-добра продуктивност на дърветата. Най-добри опрашители за сорт Ред Ливърмор са сорт Франкет и сорт Чандлър.

Добиви

Червеният орех сорт Ред Ливърмор е скороплоден орехов сорт. Присадените дръвчета започват да раждат единични плодове още на втората година след засаждането им на постоянно място. Родовитостта е редовна и много добра.

Сорт Ред Ливърмор има латерално (странично) плододаване, т.е. плододава не само на крайните, но и на страничните пъпки. Повечето от страничните пъпки (90%) на клончетата плододават. Този тип плододаване е предпоставка за много добра родовитост и редовни добиви.

Оптималнана схема на засаждане на облагородените орехови фиданки сорт Ред Ливърмор е 5 x 6 м.. При препоръчително разстояние 5 х 6 м. се засаждат средно 330 дървета на хектар.


Качество на ядките

Сорт Ред Ливърмор е червен орех. Неговите плодове поразяват с разнообразие от червени до лилави нюанси на кожата на ядките. Средното тегло на плодове е 14,8 грама. Плодовете са сравнително добре изравнени по форма и големина, със средна дължина 37,8 мм., дебелина 35 мм. и ширина 31,9 мм..

Черупката на червения орех е здрава, силно набраздена, дебела, жълтеникаво-кафява на цвят и лесно чуплива. Висококачествената ядка е светла, добре охранена, изпълва изцяло черупковата кухина, отделя се много лесно от черупката и има характерна, нетипична червено-виолетова / чеврвено-кафява кожица. Рандеманът е 47-50%. Средното тегло на ядката е 7,1 грама.

Вкусът съчетава леката горчивина на кожицата на ядката с деликатния и нежен вкус на сърцевината. Вкусните орехови ядки са крехки, с фин кремообразен аромат и изключително лесно смилаеми. Благодарение на характерният си червен цвят, ядките на сорт Ред Ливърмор са особено подходящи както за декорация, така и за консумация на празници, партита или други специални поводи.

Уникалният естествен червен цвят на ядките на сорт Ред Ливърмор е причина за по-високата им продажна цена в сравнение с другите традиционните сортове.

Събиране на реколта

Оптималното време за прибиране на реколтата е началото на месец октомври.

Устойчивост на болести и устойчивост на замръзване

При благоприятни климатични и почвени условия орехът сорт Ред Ливърмор има добра устойчивост и повишена толерантност към двете най-важни болести по ореха − антракноза и бактериоза. Поради късния си цъфтеж, ореховите дръвчета имат добра устойчивост на късните слани през пролетта. Тези орехови дръвчета се характеризират и с добра студоустойчивост.

                                                            

Характеристики на дървото

Силен растеж, изправен;

Mладата кора е гладка и тъмно кафява с множество издигнати бели лентицели (хоризонтални линии), а кората на по-възрастните фиданки е гладка и сива, с малко лентицели;

Корона

Короната е широка;

Разлиства се късно – около 20 дни след Пейн и 2 дни след Чандлър или около 5-ти април;

Листата са маслинено зелени;

Цъфтеж

Разлиства се  късно − 18 дни след Пейн и почти по същото време като Чандлър; 

Първия цъфтеж настъпва през 3-тата година. Цъфтежа е късен, като може да се разграничи на 3 етапа – започва около 21 април, пиковият цъфтеж е към 26 април, а последният цъфтеж - около 1 май.

Сорт

протандричен

Самоопрашване

частично самоопрашващ се

Опрашители

Франкет (Franquette), Чандлър (Chandler)

Плододаване

Стъпва в плододаване рано; редовни добиви; размерът на орехите може да варира в зависимост от добива, постигнат през даден вегетационен период.

Тип на плододаване

Латерален - около 90 % от латералните пъпки са плодоносни.

Плодове

едри  (тегло − 13-15 гр.), гроздовидни от 1 до 4 плода, елипсовидна форма Едри, почти кръгли, тегло - средно 14,8 гр.

Черупка

Жълтеникавокафява на цвят, здрава, дебела, почти кръгла (36х35 мм);  ядката е лесна за отделяне и добре уплътнява черупката;

Ядка

Плътно прилепнала към черупката, едра, с много добри вкусови качества (кремообразен вкус - съчетава лека горчивина от пеликулата с мек и нежен вкус на ядрото), характеризира се с отличителна червено – лилава пеликула; Средното тегло на ядките е 7.1 гр., което е 48 % от теглото на ореха; Размерите на ядката са приблизително: 28 мм дължина и 29 мм ширина;

Период на зреене

Началото на октомври

Масленост

Високо маслено съдържание;

Рандеман

48%

Студоустойчивост

Умерено студоустойчив;

Устойчивост на късните пролетни мразове 

Устойчив на късните пролетни мразове;

Чувствителност към антракноза  и бактериоза

Практически устойчив на бактериоза и антракноза;

 

Walnuts Bulgaria има дългогодишен опит в засаждането и отглеждането на орехови фиданки. За да подпомогнем вашите планове и цели, решихме да предоставим този онлайн калкулатор. Моля, имайте предвид, че е препоръчително да използвате от 3% до 10% опрашител Франкет от цялото количество.

Моля, въведете размера на земята в декари по-долу, за да изчислите броя на орехови фиданки, които бихте могли да засадите.
Изчисли