ФЕРНОР (FERNOR)

Орехът сорт Фернор е един от най-младите сортове орехи във Франция. Разработен е през 1978 г. в Националния институт за изследвания в областта на селското стопанство в гр. Бордо (INRA Bordeaux Institute) чрез кръстосване на орехите сорт Франкет и сорт Лара.

 

Дърветата от този сорт са изключително устойчиви на замръзване и проявяват висока устойчивост на бактериални и гъбични заболявания. Всичко това, съчетано с ранно плододаване и отлична родовитост правят сорт Фернор много подходящ за засаждане както в промишлени орехови насаждения, така и в по-малки орехови градини. Висококачествените и вкусни ядки са отличителен белег за орехите сорт Фернор.

Растеж на височина / корона

Дървото сорт Фернор е с умерен добър растеж и може да достигне 10-15 м височина. То е жизнено и расте изправено със среден ъгъл на разклоняване. Листата са сложни перести, леко ароматни, разположени последователно на леторастите. Дължината на листата може да варира от 20 до 30 см. Големите сложни листа излъчват балсамов аромат, особено когато са смачкани и имат леко горчив вкус. Подобно на много други сортове с латерално (странично) плододаване, сорт Фернор изисква дълбоки и плодородни почви, които се напояват, за да развива пълния си добивен потенциал, респективно да дава максималния си добив от декар.

Дървото сорт Фернор има изправена и тясна корона. По тази причина, дърветата са подходящи за засаждане при висока плътност. Оптималната схема на засаждане е 6 х 5 метра, при която орехите се засаждат на разстояние 5 м в реда и 6 метра в междуредията. При тази схема дърветата в реда са по-близо едно до друго, като в същото време има достатъчно пространство между редовете. Тази схема на засаждане води до ранни и високи добиви. Опрашители на сорт Фернор са сорт Фернет и сорт Франкет. Те могат да се смесват в едни и същи редове. Желателно е дърветата, които са опрашители да се засаждат в редовете, по посока на вятъра спрямо основния сорт, за да се подпомогне разпръскването на полените срещу вятъра. Така се подпомага опрашването на основния сорт.


Цъфтеж/Разлистване

През пролетта дърветата се разлистват и цъфтят късно. Вегетационният период започва през втората половина на месец април (като при сорт Франкет). Периодът на разлистване е около 21 април.

 

Сорт Фернор е протандричен сорт. Цъфтежът на мъжките цветове настъпва малко по-рано от цъфтежа на женските цветове. Пикът на цъфтежа на мъжките цветове настъпва на 1 май, а на женските цветове − на 12 май. Фенологичните фази на развитие на сорт Фернор съответстват с тези на сорт Франкет (+/- 1 ден). Сорт Фернор е късно разлистващ се и цъфтящ сорт, съчетава добра жизненост и устойчивост на бактериални и гъбични заболявания, което го прави много подходящ за места, застрашени от късна слана. Приблизително от месец ноември ореховите дръвчета сорт Фернор се потапят в зимен „покой" (зимен сън) и забавят жизнените си функции. Това се случва най-често след първата слана. Дотогава новоизрасналите клони са вдървени, което означава, че филизите, израснали през вегетационния период не страдат от ранните зимни студове. Сорт Фернор е подходящ за засаждане в добре дренирана, богата на хранителни вещества, слабо кисела до неутрална почва, с максимална надморска височина до 1800 метра.

Опрашване

Сортът е само частично способен да се самоопрашва. Засаждането му в близост до сортове добри опрашители гарантира ефективно опрашване и увеличава значително плододаването му. Опрашва се от сортовете Франкет и Фернет. Препоръчително е да се засаждат 1-3 дървета сорт Фернет на всеки 30 дървета сорт Фернор. Добър опрашител е също сорт Лара. От своя страна той е добър опрашител за други сортове като Лара и Чандлър.

Walnuts Bulgaria има дългогодишен опит в засаждането и отглеждането на орехови фиданки. За да подпомогнем вашите планове и цели, решихме да предоставим този онлайн калкулатор. Моля, имайте предвид, че е препоръчително да използвате от 3% до 10% опрашител Фернет от цялото количество.

Моля, въведете размера на земята в декари по-долу, за да изчислите броя на орехови фиданки, които бихте могли да засадите.
Изчисли

Добиви

Сортът Фернор е високодобивен сорт. Той встъпва много рано в плододаване и има отлична родовитост. Първите плодове могат да бъдат събрани още през третата до петата година от живота на дървото. Производителността на сорт Фернор е много висока. Добивът на плодове от 6 годишни дървета е средно 1 тон от хектар, като този добив се увеличава на средно 4-5 тона орехи от хектар в периода на зрялост.

Години след засаждане Добив от хектар (тон)
 1-2  -
3-5
6
10 4-5

Сортът Фернор принадлежи към сортове орехи със странично плододаване, т.е. плодовете се образуват не само на върховете на леторастите, но и на страничните клони. Процентът на плододаване на страничните клони е 90%. Този тип плододаване е предпоставка за високи и редовни добиви.

Качество на ядките

Плодовете на сорт Фернор са едни от най-красивите сред всички сортове орехово дърво. Те зреят през първата половина на октомври. Външният вид на плодовете е силно привлекателен. Средното тегло на плодовете е 12,4 г. 60 % от плодовете имат диаметър по-голям от 32 мм.

Формата на плода е продълговата, по-рядко елипсовидна като тази на сорт Франкет, но с по-издаден ръб. Цветът на ядрото е отличен и степента му на вътрешна белота е много висок. Теглото на ядката е средно 6,9 гр.. Тя е охранена и изпълва изцяло черупковата празнина. Рандеманът е 44-48%. Ядката се отделя почти цяла от черупката, крехка е и с леко сладък вкус, без танини и горчивина. Черупката е средно дебела (1,7 mm), но е лесно чуплива. Повърхността на черупката е светло оцветена, почти гладка до слабо нагъната.

Прибиране на реколтата

Периодът на зреене на орехите сорт Фернор е от края на септември до средата на октомври (26.09-10.10.). Ореховите ядки узряват, когато околоплодните им мембрани започват да се напукват.

Устойчивост на болести и замръзване

Много ценно качества на сорт Фернор е това, че той има висока устойчивост на двете най-важни болести по ореха − антракноза и бактериоза. Тези орехови дръвета са студоустойчиви и са подходящи за райони с минусовите температури през зимата. Едновременно с това ореховите дървета са устойчиви на пролетните късни слани и могат да понасят лятната суша. Сортът Фернор е жизнен и силно приспособим към едно бъдеще на по-горещи, по-сухи и по-променливи климатични условия.

 

Характеристики на дървото

умерен растеж

Корона

изправена и тясна корона

Цъфтеж

късен цъфтеж, подходящ за региони, където температурата пада под - 20°С

Сорт

протандричен, цъфтежът на мъжките цветове изпреварва цъфтежа на женските цветове. 

Опрашители

Франкет, Фернет, Лара

Плододаване

рано плододаване −  3-4 тата година след засаждането, редовни и високи добиви

Тип на плододаване

90% латерален − предпоставка за висока плодовитост

Плодове

средно едри плодове - около 12,4 гр.;

60 % от плодовете имат диаметър по-голям от 32 мм.; 

продълговата, по-рядко елипсовидна форма с издаден ръб; 

Черупка

светла, слабо нагъната, средно дебела (1,7 мм), добре затворен шев

Ядка

светла ядка, добре охранена, отделя се лесно от черупката, отличен вкус, средно тегло на ядката е 6,9 гр.

Период на зреене

край на септември / начало на октомври  (26.09-10.10.) 

Масленост

62%

Рандеман

до 47%

Студоустойчивост

 добра зимоустойчивост

Устойчивост на късните пролетни мразове 

много добра устойчивост на късните пролетни мразове

Чувствителност към антракноза  и бактериоза

практически устойчив на бактериоза и антракноза