ЛАРА (LARA)

ОПИСАНИЕ

Орехът сорт Лара произхожда от Франция. Той е селектиран през 1985 година от семеначе на американския сорт Пейн. Тази селекция е извършена във френския разсадник Lalanne.

Сорт Лара е високодобивен с компактен растеж. Той има латерално (странично) плододаване, т. е. плододава не само на крайните, но и на страничните пъпки. Благодарение на компактния си растеж орехът сорт Лара е подходящ за засаждане и в по-малки градини. Плодовете на този сорт орехи са едри и узряват в края на септември Плодовете са с тънка черупка, отлично качество и уникален кремообразен вкус.

 

 

Благодарение на съчетаване на висока продуктивност и отлични вкусови качества на ядката, сорт Лара става един от най-популярните сортове орехи във Франция.

 

Растеж/корона

Орехът сорт Лара се отличава с по-бавен растеж в сравнение с другите сортове орехи. През първата година след засаждането растежът е бавен. А през следващите години орехът расте с 20-40 см. на година. Орехът сорт Лара расте сравнително по-компактно от повечето други присадени сортове орехи и също така остава значително по-малък от тях. Обикновено достига височина от около 4 до 5 м (около половината от нормалното орехово дърво). Красивата, сферична корона се състои от тежки клони. Стволът е светлосив с дълбоки неправилни вертикални бразди.

 

Листата на ореха сорт Лара са перести, тъмнозелени отгоре и по-светли отдолу, редуващи се, дълги около 20-30 см. Големите сложни листа излъчват приятен отчетлив аромат при смачкване.

 

Орехът сорт Лара има компактна, сравнително малка по обем красиво оформена сферична корона. В края на 8-та вегетация обемът на короната достига 24 m³. Благодарение на компактния си растеж, орехът сорт Лара е подходящ за засаждане с висока гъстота.

Време на цъфтеж/ разлистване

През пролетта дърветата се разлистват и цъфтят сравнително късно, така че не са наблюдат повреди на младите леторасти от късни пролетни мразове. Периодът на цъфтеж е около средата на май, след което плодовете се развиват до средата на септември. Сорт Лара образува зелено-жълти цветове не само на крайните пъпки, но и на всички странични леторасти, което предполага значително по-висок добив. Зелено-жълтите му цветове очароват с красотата си.

Опрашване

Френският сорт Лара е протандричен сорт. Цъфтежът на мъжките цветове се появява преди цъфтежът на женските цветове, но за определен период от време съвпада, т.е. съществува възможност за самоопрашване. Независимо от тази особеност при отглеждането на орехите сорт Лара следва да се осигуряват сортове добри опрашители, за да се гарантира ефективно опрашване и редовно плододаване. Примери за сортове с добро опрашване са Чандлър, Фернор, Франкет, Фернет.

Добиви

Сорт Лара е скороплоден орехов сорт. Родовитостта му е много добра и богата. Присадените дръвчета започват да дават задоволителен добив още на 3-та-5-та година след засаждането им на постоянно място.

Разстоянията на залесяване на дръвчетата в интензивни насаждения може да варира от 4x5 м до 7x8 м. Съвременните орехови градини използват значително по-гъсти схеми на залесяване. Това е така наречената схема за залесяване „ограден тип“ или още „жив плет“. При тази схема на залесяване трябва да се има в предвид, че само редовната резитбата води до очаквани високи добиви. Това се дължи на факта, че колкото по-чести са резитбите за просветляване на дръвчето, толкова повече светлина ще получава.

Ние от Walnuts Bulgaria препоръчваме да използвате схема на залесява 4х5 м. 


Качество на ядките

Сорт Лара образува едри плодове със средното тегло 12-14 гр. и със средна дължина 34-39 мм. и ширина 32-38 мм. Характерна за плодовете на ореха сорт Лара е почти сферичната им форма. Черупката е много лесно чуплива, тъй като е много тънка, леко набраздена, с добър шев.

Ядката е светложълто оцветена и добре охранена, с висока масленост 62,26%, със сладникав аромат и несравним кремообразен вкус без горчивина. Ядката представлява 44% от теглото на плода и се отделя много лесно от черупката. Тя съдържа много ценни омега-3 мастни киселини, витамин Е и високо съдържание на калий.

Време за събиране на готовата продукция

Времето за прибиране на реколтата от орех сорт Лара обикновено се извършва между края на септември и началото на октомври (26.09-10.10). Времето за събиране на ореховите плодове се определя от зеления перикарп. Веднага след като започнат да се напукват, плодовете са готови за прибиране. Узрелите плодове често сами падат от дървото. В противен случай дървото трябва да се разклати.

Устойчивост на болести, замръзване и суша

Сорт Лара е както икономически ценен, така и биологично адаптивен към много почвени и климатични условия. Като цяло сорт Лара е много устойчив на гъбични заболявания. Поради късния си цъфтеж, ореховите дръвчета имат добра устойчивост на късните слани през пролетта. Сорт Лара е много слабо чувствителен на антракноза и бактериоза. Ореховият сорт Лара се характеризира с изключителна студоустойчивост на минусовите температури през зимата и с повишена устойчивост на засушаване, което го превръща в дърво на бъдещето.

Характеристики на дървото

умерен растеж

Корона

кълбовидна корона; достига височина 4-5 м; в края на 8-та вегетация обемът на короната достига 24 м3 

Цъфтеж

късен, дихогамен цъфтеж. Срокът на цъфтежът на мъжките и женските цветове до голяма степен се припокрива − предпоставка за по-добро опрашване. Започва вегетация и цъфтеж по-късно от Шейново, което му дава предимство по отношение на устойчивостта на повратни пролетни мразове. Периодът на цъфтеж е около средата на месец май.

Сорт

протандричен

Самоопрашване

частично самоопрашващ се

Опрашители

Чандлър, Франкет, Фернор, Фернет

Плододаване

ранно плододаване − 3-5 тата година след засаждането, редовни и високи добиви. На 5-тата година дава 100 кг./дка и 400-500 кг/дка след 8-9 год.

Тип на плододаване

латерален

Плодове

средно едри (10-13,4 гр.), закръглена форма, привлекателен външен вид, добре изравнени по форма и големина

Черупка

светла, слабо нагъната, тънка (1,4 мм), добър шев

Ядка

светла, добре охранена, лесно се отделя от черупката, много добри вкусови качества - сладникав аромат и кремообразен вкус без горчивина

Период на зреене

край на Септември / начало на Октомври  (26.09-10.10.) 

Масленост

62,26%

Рандеман

 41-51%

Студоустойчивост

устойчив на ниски зимни температури

Устойчивост на късните пролетни мразове 

задоволителна устойчивост на късни пролетни мразове

Чувствителност към антракноза  и бактериоза

много слабо чувствителен на антракноза и бактериоза

 

Walnuts Bulgaria има дългогодишен опит в засаждането и отглеждането на орехови фиданки. За да подпомогнем вашите планове и цели, решихме да предоставим този онлайн калкулатор. Моля, имайте предвид, че е препоръчително да използвате от 3% до 10% опрашител Чандлър или Фернет от цялото количество.

Моля, въведете размера на земята в декари по-долу, за да изчислите броя на орехови фиданки, които бихте могли да засадите.
Изчисли