БЕЗБОДЛИВА ГЛЕДИЧИЯ 

GLEDITSIA TRIACANTHOS INERMIS

Има естествена разновидност на Gleditsia, която е без бодли, но по-рядко срещана в природата. След две години селектиране, сме много щастливи, че вече разполагаме с налични фиданки от Гледичия без бодли. В нашата Регенеративна ферма, ние наричаме гледичията нашето дърво-помагач.Не се предлагат чисти семена на Gleditsia без бодли поради кръстосано опрашване от пчели. В нашата овощна градина засадихме дръвчета Gleditsia без бодли, които са изолирани от тези с бодли. Ще отнеме от 5 до 10 години, за да пораснат. Чистите семена без бодли ще бъдат достъпни само след няколко години.

 

 


ХАРАКТЕРИСТИКИ И ПОЛЗИ ОТ ГЛЕДИЧИЯТА

 

УВЕЛИЧАВА И НАСЪРЧАВА ПОПУЛАЦИЯТА НА ГЪБИТЕ В ПОЧВАТА

   Гледичията е от семейство legumes (бобови) и произвежда свой собствен азот, и затова тя е много добра в повишаването на биологичния състав в почвата и хумусното й съдържание. Тя произвежда азот, който може да бъде използван за подхранване на други ваши растения и/или дървета.

   Ние отглеждаме дърветата по изцяло биологичен и устойчив начин и не използваме никакви токсични препарати или торове.

Фиданките инокулираме/заразяваме с полезни гъби, бактерии и други микроорганизми от наш изключително висококачествен компост.

 

 

 ГЛЕДИЧИЯТА БЕЗ БОДЛИ Е БЪРЗОРАСТЯЩА И УСТОЙЧИВА НА СУША

Когато увеличаваме популацията на гъбичките в почвата увеличава се също производството на биомаса на площа за техния добър растеж и придобиване на необходимите хранителни вещества. Хранителните вещества идват от почвените частици (пясък, наноси, глина).

Подсигуряват шарена сянка и са страхотна храна за червеите и микроорганизмите в почвата. Дърветата спомагат изключително много и за улавянето на въглерода от атмосферата.

 

ДОБАВЯНЕ НА РАЗНООБРАЗИЕ В ЕКОСИСТЕМАТА 

В природата няма монокултурност. Засаждайки гледичия в зеленчукова, овощна градина или в пасище, вие увеличавате разнообразието от растения и така почвата ви става по-плодородна. Също така гледичията привлича полезните насекоми и опрашители, тоест увеличава биоразнообразието във вашата екосистема.

   Ние засаждаме нашата овощна градина по следната схема: засаждаме два ореха, след което една гледичия и така всеки орех има гледичия в съседство.

Гледичията физически създава бариера за вредители и болести. За по-подробна информация за гледичия без тръни в пермакултурна овощна градина посетете следната връзка:https://youtu.be/UG7GXekQ1-8?si=W64qENCjzdrwK3kb

 

 РЕГЕНЕРАТИВНО ЗЕМЕДЕЛИЕ 

   Колкото повече използваме методите и принципите на природата, толкова по-успешни ще бъдем, ще имаме по-малко разходи и ще повишим качеството на продукцията.

   Гледичията работи съвместно с азото-фиксиращи бактерии в почвата. Така произвежда азот за себе си, но също и за другите растения около себе си.

   Например люцерната. Тя естрахотна култура, но когато я отглеждаме самостоятелно като монокултура, след няколко години почвата се преуплътнява заради твърде многото азот и липсата на въглерод (балансът между въглерод и азот се нарушава).

  ГЛЕДИЧИЯТА УВЕЛИЧАВА АЗОТА В ПОЧВАТА, НАМАЛЯВА до нула УПОТРЕБАТА НА АЗОТЕН ТОР, НАМАЛЯВА ПРЕУПЛЪТНЕНИЕТО НА ПОЧВАТА и увеличава задържането на вода. Гледичията има изключително много ползи особено в Регенеративното земеделие. 

 

ПОЛЗИ И ХРАНА ЗА ХОРАТА, ЖИВОТНИТЕ И ПАСИЩАТА

Листата и шушулките се използват за медицински цели, а от шушулките може да се прави брашно. При комбиниране на дървета в пасище (Silvo-pasture) и Агролесовъдство, голямата полза от гледичията идва от високото й съдържание на захари (между 29-39%) и тя успешно се конкурира със захарното цвекло.

  Листата могат да се изсушат и използват за храна за животните. Може да се прави т.нар.чоп анд дроп (да се режат листа и клони и да се ползват за мулч). Може да се прилага подрязване или полардиране (да се режат на различна височина според нуждите и желаният ефект).

В щата Алабама (САЩ) има плантации с гледичия с 118 дървета на декар, които дават 3360 кг. шушулки и спокойно може да се получи над 6000 кг. сено под шарената сянка на дърветата. В дългосрочен план е много печелившо с почти нулеви разходи отглеждането на тези дървета, а ползите им са многобройни.

    Има много варианти гледичията да бъде използвана за хранене на животни. Адаптивната ротационна паша е най-добрата и евтина световна практика.

Гледичията удължава сезона и растежа на тревата през лятото и създава много необходимата сянка за през лятото. Когато имате гледичия ще имате по-качествена храна за животните.

Подрязването на Гледичия ще произведе много добра ранна паша за животните рано на пролет. Листата са с високо съдържание на протеин, бързо се разграждат и поради тази причина благоприятстват много растежа на тревата.

   Гледичията подобрява хумусното съдържание на почвата, прави я по-плодородна и увеличава способността й да улавя и складира по-големи количества вода, което е изключително важно особено в горещи и сухи райони. В нашата ферма нашата естествена трева осигурява отглеждане на агнета до крайната операция са от решаващо значение за поддържане на добър среден дневен прираст (СДП) при производството на агнешко месо.

  За повече информация за историята на Гледичия в България отворете линка по долу. Включва рецепти за медицинска и хранителна употреба.

 

https://search-2.blogspot.com/2023/01/gleditsia-protiv-kashlica-ponizhavat-kruvnata-zahar-vliyaiat-dobre-na-cherniya-drob-.html?m=1#gsc.tab=0

 УМЕРЕНА СЯНКА И ИЗПОЛЗВАНЕ КАТО ЖИВ КОЛ

Следвайки природните принципи, гледичията може да бъде използвана като жив кол, по който други растения да се катерят, особено при хранителна гора (комбиниране на разнообразни ядливи растения, следвайки принципите на гората). Използва се в комбинация с катерливи, увивни растения като лозя, киви, малини и други берита. В горещи райони с горещи лета, може да се засади в зеленчукови градини и да прави шарена сянка на култури други боб, краставици, тикви и др., могат да се катерят по клоните. Изпробвано е – работи страхотно.

   Клоните на гледичията могат да се тренират хоризонтално или в каквато посока искаме. Може да се използва и като стълб, на който да сеинсталират маркучи за напояване в овощни градини, за да не бъдат увредени от машини за прибиране на реколтата. 

 

ПЧЕЛИ И АРОМАТЕН МЕД

Гледичията е отлично медоносно дърво, от което пчелите събират нектар и цветен прашец. Гледичията цъфти през май-юни, след акацията и така удължаваме сезона за събиране и производство на мед. Медът от гледичия е много ароматен.

 


ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДЪРВЕСИНА

   Гледичията е известна с твърдостта и здравината на дървесината си. Когато отрежем и приберем дървесината, дървото ще порасте отново, този път по-силно и бързо, защото вече има силен корен.

Гледичията няма никакви инвазивни характеристики и не трябва да се бърка с акацията, тъй като е доста различна.

   Гледичията има лоша репутация заради големите си 10 см. шипове, които могат да бъдат опасни и да наранят хората и животните, и лесно могат да спукат гума. Безбодливата гледичия няма тези проблеми и рискове.

   Гледичията без бодли може лесно да се контролира с животни или механично.

  За да получите всички ползи на гледичията, но без нейният недостатък – шиповете, гледичията, която засаждате трябва да е без бодли. 

 

 

МЕТОД НА ОТГЛЕЖДАНЕ

Ние правим специална смес от нашите 2 вида компост около 20%, 40% пясък и 40% хубава почва. Тази смес използваме за началният старт на семената и резниците в контейнери. След като станат над 6 месеца, ако по някое от дърветата се появят бодли, ние го отделяме и оставяме само тези, които нямат абсолютно никакви бодли. В много редки случаи, когато станат по-големи е възможно да се появят много малки бодлички по ствола, но това се случва много рядко. 

ВРЕМЕ ЗА ЗАСАЖДАНЕ

Най-подходящото време за засаждане е през есента. Може и ранна пролет, като пролетното засаждане би могло да изисква повече поливане през лятото. Важно е да ги защитите от зайци. След засаждането, слагането на добър биологичен компост и мулч е важна и много добра практика.

 

Контакти: 

  +359 87 877 3078 Karl (English)          

  +359 88 502 7187 Веселин (BГ)  

ЦЕНОВА ЛИСТА

 

ГЛЕДИЧИЯ БЕЗ ТРЪНИ

  KOMETA 2020  Ltd

   

Поръчка

   

Декември 2023

 

РАЗМЕР От земята

Количество

 

Цена за дървоДДС включително

 

       

LEVA

 

Euro

 

400-600мм

1-20

 

11,00

 

5,62

 

   

21+

 

7,70

 

3,94

 

             

 

Над  600мм

 

1-20

 

13,00

 

6,65

 

   

21+

 

9,70

 

4,96