ГЛЕДИЧИЯ (БЕЗ ТРЪНИ)

GLEDITSIA TRIACANTHOS INERMIS

След две години отглеждане ние сме готови да обявим  наличността  от дървета Гледичия. Те имат следните характеристики и предимства.

 

 

 


УВЕЛИЧАВА И НАСЪРЧАВА РАЗМНОЖАВАНЕТО НА ГЪБИЧКИ В ПОЧВАТА

При биомасовото производство гъбичните популации в почвата и растенията си взаимодействат за да осигурят хранителните вещества, от които се нуждаят вашите растения. В гората хранителните вещества се осигуряват от скалната основа (пясък, коприна и глина). В нашата регенеративна ферма ние използваме естествен начин за увеличаване на плодородието на почвата и отглеждане на здрави растения. Нашите разсади са инокулирани с гъби от зрял биологичен компост. Ние внимателно отглеждаме нашите дървета, които са биологично устойчиви и не използваме никакви токсични химикали. Гледичията е бобово растение и следователно добра за изграждане на почвени микробни популации и увеличаване съдържанието на хумус. По време на есенното линеене фините листа, които съдържат азот, са източник на храна за земни червеи и микроби, които от своя страна увеличават улавянето на кислород.

 

 

 РАЗНООБРАЗИЕ И ФИКСАТОР НА АЗОТ

В природата монокултурите не съществуват. Засаждайки  Гледичия във вашата овощна градина или пасище ще повдигнете монокултурата и ще трансформирате мъртвата почва в жива почва. Ние засаждаме Гледичия в нашата овощна градина по схема. Два орехови дървета на разстояние шест метра едно от друго, след  3,5 метра Гледичия и след още 3,5 метра следващият орех. По този начин всяко орехово дърво ще има в съседство Гледичия, която играе ролята на азотфиксатор.

 

УВЕЛИЧАВАНЕ НА АЗОТ В ПОЧВАТА

Във връзка с азотфиксиращите микроби Гледичия произвежда азот за собствена употреба и други съседни растения.  Азотът в нитратна форма е това, от което процъфтяват плевелите и насекомите. Чрез производството на естествен азот, събирайки азот от въздуха, амониевия азот потиска плевелите и насекомите. При монокултурна люцерна може да откриете в средносрочен план , как структурата на почвата почва да се влошава и да се уплътнява. Люцерната в крайна сметка може да умре ако достъпът на азот не бъде премахнат. Гледичията заедно с микробите балансира азота и по този начин не се появяват уплътнявания, но почвата остава добре аерирана.

 

 

Засаждането заедно с пълзящи растения  помага на страничните клони на Гледичия да образуват плод. Дървото е леко сенчесто и позволява за растенията да получават достатъчно слънчева светлина. Също така е добре да повдигнете напоителните тръби от земята. С тръбите за напояване извън пътя, настъпват по-малко щети и движението по земята на овощната градина не е ограничено.

 

ЯДЛИВИ ЗА ХОРА И ТРЕВОПАСНИ ЖИВОТНИ 

При хората шушулките и листата се използват за медицински цели. Гледичията се характеризира с високо съдържание на протеини и захар в листата и шушулките. Шушулките са с 29,39% захар, а добавеният протеин е 13%. В Алабама (САЩ) Гледичия, засадена при 11,8 дървета на декар,  дава добив 336 кг шушулки . Също така може да добавим добив на сено от 617 кг на декар. Съществуват различни опции за използване на Гледичията при тревопасни. Адаптивната паша е най-полезната и с най-ниски разходи.

 

 АРОМАТЕН МЕД

Цъфтежът е през май до юни. Гледичията е отлично медоносно дърво, от което пчелите събират нектар и цветен прашец. Цъфти след акацията, която удължава потока на мед и дава много ароматен мед.

 

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОБИВ НА ДЪРВЕСИНА

Дървесината от Гледичията е популярна като твърда дървесина. При отрязване пъновете израстват отново.  Гледичията е устойчива на суша и расте бързо.

 


ПОЛОЖИТЕЛНИ СВОЙСТВА НА ГЛЕДИЧИЯ БЕЗ ТРЪНИ ( THORNLESS HONEY LOCUST)

Гледичията получава лошо име като инвазивно растение, заради растящите си шипове като тръни. Те достигат до 100 мм дължина, като представляват опасност от нараняване за хората и животните. Лесно може да направят дупки в автомобилните  гуми, което затруднява управлението. Гледичията е много вкусна за тревопасни животни и прекомерния ѝ растеж може да се контролира чрез паша или механично косене. За да се възползвате от всички положителни свойства на Гледичия, не забравяйте да засадите растението без тръни.

 

 

ОТГЛЕЖДАНЕ

Нашите дървета се отглеждат в контейнери за поне шест месеца. Всички бодливи гледици се отстраняват и  предлагаме само Гледичия без бодли. Въпреки това все още е възможно малки бодли да поникнат по ствола.  Нашия опит показва, че по-късното развитие на шипове е много рядко.  Най-доброто време за засаждане е декември и през пролетта. Ако след засаждането почвата е суха, те ще се нуждаят от поливане докато израснат.

 

 В нашето стопанство в Славяново, Хасково имаме ограничени налични бройки на Гледичия за продажба. Моля, проверете нашата ценова листа, като цените са едни и същи за дървета в саксии или с голи корени. Всички цени са с включено ДДС. В цената не е включена доставка. Включена е опаковката за Гледиции с гол корен.  В случай на голяма поръчка, моля свържете се с нас, за да уговорим най-добрите условия за доставка.

 

Контакти: 

+359 87 8773078(EN)

+359 88 983365(BG)

ЦЕНОВА ЛИСТА

 

Размер над земята

Поръчано количество

Цена за брой с включено ДДС

 

 

 

 

 

Лева

 

Евро

400-500мм  

1-3

 

10.70

 

5.47

 

4-24

 

9.63

 

4.92

 

25-99

 

8.56

 

4.38

 

100+

 

7.49

 

3.83

 

 

 

 

 

 

500-600мм

1-3

 

11.59

 

5.93

 

4-24

 

10.52

 

5.38

 

25-99

 

9.45

 

4.83

 

100+

 

8.38

 

4.28

 

 

 

 

 

 

700-1000мм

1-3

 

13.37

 

6.84

 

4-24

 

12.30

 

6.29

 

25-99

 

11.23

 

5.74

 

100+

 

10.16

 

5.20