Τσάντλερ (CHANDLER)


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Η καρυδιάς της ποικιλίας Τσάντλερ [Juglans regia, (regia = του βασιλιά)] είναι μια από τις πιο γνωστές, καρποφόρες και διαδεδομένες ποικιλίες καρυδιάς στον κόσμο. Εξασφαλίζει άφθονες σοδειές που είναι δύσκολο να επιτευχθούν από άλλες ποικιλίες. Η ποικιλία Τσάντλερ έχει εισαχθεί στην αγορά το 1979 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και πήρε το όνομά της από τον W. H. Chandler, καθηγητής κηπουρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντέιβις. Σήμερα η Τσάντλερ είναι μια από τις καλύτερες ποικιλίες καρυδιάς λόγω της όψιμης ανθοφορίας, της υψηλής απόδοσης, της υψηλής ποιότητας ξηρών καρπών, της καλής γεύσης και της υψηλής αντοχής στις διάφορες ασθένειες.

Ύψος / Διαστάσεις του δένδρου

Η Τσάντλερ είναι μια μεσαίου μεγέθους καρυδιά που επεκτείνεται προς την κορυφή σε μια σφαιρική και στιβαρή κόμη. Η ίδια κόμη αναπτύσσεται με μέτρια δύναμη. Κανονικά η Τσάντλερ φθάνει σε ύψος μέχρι 10 έως 20 μέτρα. Η ποικιλία Τσάντλερ είναι κατάλληλη για φύτευση σε προγράμματα αναδάσωσης υψηλής έντασης, π.χ. σε απόσταση των 5 x 6 μέτρων.

Το κλάδεμα της Τσάντλερ μπορεί να γίνει με έναν τρόπο, με τον οποίο το δέντρο να διατηρηθεί μικρό (συμπαγές). Το κλάδεμα των καρυδιών είναι απαραίτητο να γίνει κάθε χρόνο στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Συνήθως, τα κλαδιά δέντρων κλαδεύονται για να φτάσουν σε πλάτος της κόμης των περίπου 5 μέτρων.

Περίοδος ανθοφορίας / φούντωμα

Η Τσάντλερ αναπτύσσεται όψιμα και έχει όψιμη ανθοφορία. Η περίοδος της ανθοφορίας κανονικά αρχίζει ταυτόχρονα με το φούντωμα του δέντρου, και το πράγμα αυτό γίνεται μεταξύ των ημερομηνιών 23η Απριλίου και την 1η Μαΐου (εξαρτάται από την γεωγραφική ζώνη). Η περίοδος της ανθοφορίας διαρκεί κατά μέσο όρο 15 ημέρες.

Στην περίοδο της ανθοφορίας οι ανθοί διακρίνονται με το μικρό τους μέγεθος και πράσινο χώμα. Η Τσάντλερ είναι μια πρωτοανδρώδης (προτεινόμενη) ποικιλία (πρώτα ανθίζουν τα αρσενικά άνθη). Οι αρσενικοί ανθοί συγκεντρώνονται στις μασχάλες των φύλλων, ενώ οι θηλυκοί είναι συνήθως μοναχικοί και σχηματίζονται στην κορυφή των λεπτών ετήσιων βλαστών. Η πρώτη ανθοφορία μπορεί να εμφανιστεί τον πρώτο χρόνο μετά τη φύτευση. Επειδή η Τσάντλερ αναπτύσσεται αργά την άνοιξη, η καρυδιά είναι πολύ ανθεκτική στους ανοιξιάτικους παγετούς και ως εκ τούτου είναι κατάλληλη για περιοχές που κινδυνεύουν από όψιμους παγετούς. Η Τσάντλερ είναι μια ποικιλία καρυδιάς που αγαπά τη θερμότητα και τον ήλιο, αναπτύσσεται καλά σε ασβεστούχα και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες εδάφη και μέχρι 1.200 μέτρα άνω της επιφάνειας της θαλάσσης ύψος.

Επικονίαση

Η επικονίαση της Τσάντλερ γίνεται μέσω αυτεπικονίασης, αλλά οι Φραγκέτι (Franquette) και Φερνέτε (Fernette) προτιμώνται για τον ρόλο του γονιμοποιητικού παράγοντα για την απόκτηση καλύτερης καρποφορίας. Σε έναν δενδρόκηπο 95-97% από τα δέντρα πρέπει να είναι Τσάντλερ και 3-5% από τα δέντρα πρέπει να είναι Φραγκέτι ή Φερνέτε.


Αποδόσεις

Η Τσάντλερ έχει μια από τις πιο υψηλές αποδόσεις καρπών, σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες καρυδιών. Η καρυδιά αυτή αρχίζει την καρποφορία του σε ένα σχετικά πρώιμο στάδιο με μια τακτική και άφθονη απόδοση καρυδιάς.

 

Η Τσάντλερ ανήκει στις πλαϊνές ποικιλίες, (πλευρικές ποικιλίες), που σημαίνει ότι οι καρποί σχηματίζονται όχι μόνο στις κορυφές των κλαδιών, αλλά και στα νεαρά κλαδιά. Λόγω της πλευρικής καρποφορίας της, η καρυδιά παράγει καρπούς σε όλο το μήκος του κλάδου. Αυτό οδηγεί σε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

 

Τα 80-90% της απόδοσης καρπών καρυδιάς έρχονται από τα πλευρικά καρποφόρα μπουμπούκια. Το πράγμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα η καρυδιά να καρποφορεί ακόμα και από την τρίτη ή την τέταρτη χρονιά μετά από τη φύτευση. Ένας δενδρόκηπος καρυδιών που έχει αρχίσει την πλήρη δύναμη της καρποφορίας συχνά δίνει αποδόσεις μέχρι των 4-5 τόνων ανά εκτάριο, έχοντας υπ’ όψη ότι οι αποδόσεις αυτές μπορούν φτάσουν και τα ρεκόρ των 10 τόνων ανά εκτάριο.

 

Ένας κηπουρός μπορεί να μαζέψει 25-30 χιλιόγραμμα ξηρών καρπών καρυδιάς από ένα δέντρο νέας ηλικίας (5-7 ετών) και μέχρι 40 χιλιόγραμμα καρύδια ανά δέντρο.

Ποιότητα ξηρών καρπών

Οι καρποί της καρυδιάς Τσάντλερ είναι από τους πιο καλά διαμορφωμένους και πιο καλούς από την άποψη των ιδιοτήτων τους. Οι ξηροί καρποί έχουν σχήμα σταφυλιού και ζυγίζουν κατά μέσο όρο 6,3 γραμμάρια. Το χρώμα του ξηρού καρπού έχει ένα υπέροχο ανοιχτό κρεμ χρώμα. Ο ορατά ελαφρύς καρπός γεμίζει πλήρως το κέλυφος (αναλογία καρπού -44%). Το κέλυφος είναι πολύ λεπτό, αυλακωτό, με ελλειπτικό σχήμα, είναι εύκολο να το σπάσετε και να αφαιρεθεί, και κατά συνέπεια λείο στην αφή. Οι ελαφροί και με απαλό κέλυφος, οβάλ καρποί φτάνουν σε βάρος τα 13-15 γραμμάρια.

 

Περίπου τα 50% από το βάρος του ξηρού καρπού αποτελούν λάδι. Τα καρύδια της ποικιλίας Τσάντλερ είναι μοναδικά και ιδιαίτερα περιζήτητα και εμπορεύσιμα. Ο νόστιμος καρπός έχει ένα πολύ λεπτό και ευχάριστο άρωμα καρυδιάς. Διακρίνεται επίσης και με την εξαιρετική γεύση του.

 

Λόγω άριστης γευστικότητας των ξηρών καρπών, η καρυδιά ποικιλίας Τσάντλερ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες για τους σκοπούς της καλλιέργειας.

Συγκομιδή σοδειάς

Η καλύτερη στιγμή για να μαζέψετε καρύδια αυτής της ποικιλίας είναι, όταν ανοίξει το εξωτερικό πράσινο κέλυφος. Ο χρόνος συγκομιδής είναι συνήθως μεταξύ τέλους του Σεπτεμβρίου (από την 23η Σεπτεμβρίου) έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Ανθεκτικότητα σε ασθένειες / λοιμώξεις και σε παγετό

Η ποικιλία των καρυδιών Τσάντλερ έχει καλή ανθεκτικότητα σε ασθένειες / λοιμώξεις. Η καρυδιά προσαρμόζεται τέλεια στο τοπικό κλίμα και είναι πρακτικά ανθεκτικό στη βακτηρίωση και την ανθρακνόζη. Η Τσάντλερ έχει καλή ανθεκτικότητα κατά παγετού, στους όψιμους παγετούς, στην ξηρασία και στη ζέστη.

Σχέδιο φύτευσης

Η ποικιλία Τσάντλερ φυτεύεται βέλτιστα σε απόσταση 5 x 7 μέτρων. Σε αυτό το σχέδιο φύτευσης, η απόσταση μεταξύ των δέντρων καρυδιάς στη σειρά είναι μικρή, αλλά υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ των σειρών για να μπει αρκετό φως. Η ελαφρώς μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σειρών επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση των τεχνικών μέσων για την επεξεργασία των χώρων μεταξύ των σειρών, καθώς και κατά τη συγκομιδή. Από μια άλλη πλευρά, αυτό το πρόγραμμα αναδάσωσης (εντατικά καλλιεργούμενες φυτείες) έχει μεγάλο πλεονέκτημα, επειδή υψηλές αποδόσεις μπορούν να επιτευχθούν σε ένα πρώιμο στάδιο της φυτικής βλάστησης.

 


Στη συνιστάμενη απόσταση των 5 χ 7 μέτρων φυτεύονται κατά μέσο όρο 280 δέντρα ανά εκτάριο.

 

 

Με την παρακάτω υπολογιστική αριθμομηχανή μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε πόσα δέντρα χωράνε στο δικό σας χώρο.

Υποκείμενο

Οι καρυδιές μας είναι εξημερωμένες πάνω σε Juglans regia. Το υποκείμενο αυτό τυγχάνει ιδιαίτερα καλό για εμβολιασμένα δεντρύλλια καρυδιών, επειδή είναι το πιο ανθεκτικό σε διάφορες λοιμώξεις.