FERNOR

De Fernor-walnootsoort is een van de belangrijkste walnoten uit Frankrijk. Ze werd gecreëerd door de variëteiten Franquette en Lara te kruisen. Fernor is zeer vorstbestendig en extreem resistent tegen bacteriële en schimmelziekten. Door deze eigenschappen, samen met een vroege oogst en hoge opbrengst, is Fernor een ras dat in alle teeltvormen kan worden toegepast – zowel commercieel als in particuliere tuinen. Tegenwoordig wordt het Fernor-ras zeer gewaardeerd vanwege de uitstekende kwaliteit en smaak van zijn lichte notenkernen.

Groei / Kroon

De Fernor-walnoot is een middelgrote boom. Het heeft een rechtopstaande groeivorm en is aantrekkelijk, met een gemiddelde vertakking, relatief langzame groei en over het algemeen vrij compact. De hoogte van de boom ligt tussen de 10 en 15 meter. De bladeren staan afwisselend en zijn 20-30 cm lang, met een lichte geur. Wanneer ze worden gekneusd, ruiken ze naar balsem en smaken bitter en kruidig. Zoals veel andere secundaire fruitsoorten vereist Fernor een voedzame en diepe grond om zijn productiviteit te bereiken.

 

De kroon van de Fernor is recht en relatief smal. Fernor is geschikt voor dichte beplanting. De optimale plantafstand is bijvoorbeeld 6 x 5 meter, zodat de bomen dicht in rijen staan, maar er nog voldoende ruimte tussen de rijen is. Deze plantmethode zorgt voor een vroege en rijke oogst. We raden bestuivende rassen aan, zoals Fernette en Franquette, die in dezelfde rijen kunnen worden gemengd. Bestuivende bomen moeten aan de loefzijde van de hoofdsoort worden geplant, zodat de pollen door de wind kunnen worden verspreid en de hoofdsoort kunnen bestuiven.

Bloeiwijze / Knopopening van bladeren

De Fernor-walnoot is een soort die laat kiemt en laat bloeit. Het groeiseizoen begint, net als bij de Franquette-soorten, in de tweede helft van april. De knoppen openen zich rond 21 april.

Fernor is een protandrische soort, wat betekent dat de mannelijke bloemen iets eerder bloeien dan de vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen zijn groen en hangen. De vrouwelijke bloemen bevinden zich zowel aan de uiteinden van de takken als aan de zijkanten van de takken. De bloei duurt van 1 mei (volledige bloei van de mannelijke bloemen) tot 12 mei (de vrouwelijke bloemen). De fenologische fasen van Fernor komen overeen met die van Franquette (+/- 1 dag). Fernor combineert goede gezondheid en weerstand tegen bacteriële en schimmelziekten met late knopopening, wat het geschikt maakt voor gebieden die blootgesteld zijn aan late nachtvorst.

Vanaf november gaat de Fernor-walnoot in winterslaap na de eerste nachtvorst. Op dit moment zijn de onlangs gegroeide takken al rijp en houtachtig, zodat de eerste wintervorst geen invloed heeft op de groei in het groeiseizoen.

 

Fernor is geschikt voor aanplant in kleiige, diepe, goed doorlatende en voedzame bodems met een pH-waarde die varieert van licht zuur tot neutraal, tot op een hoogte van 1800 meter boven zeeniveau.

Bestuiving

Fernor is slechts gedeeltelijk zelfbestuivend; de nabijheid van een andere variëteit verhoogt de opbrengst aanzienlijk. Bestuivers voor Fernor zijn bijvoorbeeld variëteiten zoals Fernette of Franquette. Het wordt aanbevolen om 1-3 Fernette-bomen te planten voor elke 30 Fernor-bomen. Ronde de Montignac of Lara zijn ook goede bestuivingspartners. De Fernor-walnoot is een goede bestuiver voor andere variëteiten zoals Lara of Chandler.

Opbrengsten

De Fernor-walnoot, die een hoog rendement heeft, begint vroeg te produceren. De boom begint zijn eerste vruchten al na 3-5 jaar te produceren. De productiviteit is zeer hoog: gemiddeld wordt 1 ton per hectare geoogst na 6 jaar, en vaak 4-5 ton gedroogde walnoten per hectare wanneer de boom zijn volwassenheid bereikt.

 

 

Fernor behoort tot de variëteiten die ook op de laterale takken worden bestoven, wat betekent dat de vruchten niet alleen aan de uiteinden van de takken, maar ook op de laterale takken worden gevormd. De vruchtbaarheid van de laterale takken is 90%. Deze hoge vruchtproductie leidt tot een gelijkmatige en rijke vruchtbelasting op de boom.

 

Een jaar na aanplanting

Opbrengst per hectare (ton)

 1-2  -
3-5
6 1 ton
10 4-5 ton

Kwaliteit van walnoten

De Fernor-walnoten zijn de mooiste van alle walnootvariëteiten. Ze rijpen begin oktober en wegen gemiddeld 12,4 gram. 60% van de noten is groter dan 32 mm in grootte. Hun grootte is iets groter dan die van de Franquette-variëteit. Fernor-noten zijn stralend geel en hebben een vrij langwerpige vorm, soms elliptisch zoals Franquette, maar hun basis is meer versmald. Ze hebben een klassieke vorm met parelmoerachtige decoratie.

De kern heeft een lichte en glanzende kleur. Het gemiddelde gewicht van de kern is 6,9 g, en het vult de hele walnoot. Het aandeel van de kern in het totale gewicht van de walnoot is 44-48%. De smaak van de walnoot is aromatisch, licht zoet en karakteristiek, zonder tannines en bitterheid.

De schaal is van gemiddelde dikte (1,7 mm), licht, vrij glad, licht gekreukt en gemakkelijk te scheiden.

 

De aromatische smaak van Fernor-walnoten is simpelweg onweerstaanbaar.

Oogst

De rijpingsperiode is van het einde van september tot het midden van oktober (26/09 - 10/10).

Ziekteresistentie en vorstbestendigheid

Over het algemeen is de Fernor-walnootboom gezond met een goede weerstand tegen bacteriële brand (Xanthomonas arboricola pathovar. juglandis) en anthracnose (Gnomonia leptostyla). De Fernor-walnootboom is volledig resistent en is daardoor perfect geschikt voor gebieden met lage wintertemperaturen. De boom kan goed omgaan met late vorst en droogte. Over het algemeen is de boom vitaal en past zich goed aan verschillende klimaatomstandigheden aan.

 

Hoogte en groei

 Verticaal kroon, relatief smal

Schil voor bomen

 Het volume van de kroon is 17,3 m³

Bloei

 Late bloei (25.04 - 05.05).Groei en bloei beginnen later dan de variëteiten Izvor 10 en Sheynovo.Geschikt voor gebieden waar de wintertemperaturen laag zijn en waar er late voorjaarsvorst is. 

Bloei type

 Proterandrie

Zelfbestuiving

 Zelfbeschikkingsrecht

Bestuiving

 Fernor, Pedro; uitstekende bestuiver voor Lara, Fernor en Chandler.

Top of zijkant

 Soort, waarbij de vruchten zich in zijrichting ontwikkelen, wat zorgt voor een zeer hoge opbrengst.

Vruchten

 Vroege vruchtproductie, hoge opbrengst (veel groter dan Franquette).

Huls

 De vruchten zijn middelgroot - ongeveer 12,4 g; 60% van de vruchten zijn groter dan 32 mm; ze zijn lichtgeel, vrij langwerpig, zelden elliptisch, met een meer uitgesproken punt; hun vorm is klassiek met een duidelijke inkeping.

Schors en zaadhuid

 Lichte walnoot, licht ruw, met een middelgrote (1,7 mm) schaal die goed verbonden is.

Noten

Licht, meer dan 2/3 vol, gemakkelijk te extraheren, middelsterk, uitstekende smaak zonder bitterheid.

Oogst

 Einde van september / begin oktober (26.09-10.10.)

Oliegehalte

 62%

Walnootpercentage

 44%- 48%

Vorsttolerantie

 Hoog - ideaal voor gebieden met lage wintertemperaturen

Vorstgevoeligheid

 Hoge weerstand tegen late voorjaarsvorst

Vatbaarheid voor bacteriële rot en antracnose

 Weerstand tegen pernarut,lagere vatbaarheid voor bacteriele meeldauw.