Nemesített diófa csemeték

Miért érdemes nemesített diófa csemetéket választani?

A dióültetvényei maximális hozamának elérése érdekében különösen fontos a nemesített diófa csemeték használata. Az általunk kínált minősített fajták magas hozamúak és jó minőségű diómaggal rendelkeznek.

 

Az általunk, Európa-szerte forgalmazott fő diófajták a következők: Chandler, Lara, Fernor, Fernette, Franquette és   Tulara.

 

Kínálatunk bővítésén dolgozunk fokozatosan, kis mennyiségben hozzáadva az alábbi fajtákat: Red Livermore, Tiszacsécsi 83, Bonifac, Alsószentiváni 118, Alsószentiváni 117, Alsószentiváni 117 Kései.

 

Mikor célszerű kihúzni a nemesített csemetéket?

A diófa csemeték a téli hónapokban, a nyugalmi fázisban húzhatók ki a talajból. Ezt csak a teljes lombhullás után kell elvégezni. Ezt a szabályt fontos betartani, hogy a facsemete a lehető legjobb minőségű legyen. A mi régiónkban, Bulgáriában legkorábban november végén húzhatók ki a facsemeték. Ezt annak a régiónak az éghajlati viszonyai határozzák meg, ahol termesztik.

 

Ezeket a természeti törvényeket betartva a legjobb minőségben szállítjuk az Ön csupasz gyökerű diófa csemetéit. Annak érdekében, hogy a facsemeték a legjobb állapotban érkezzenek, közvetlenül együttműködünk a legversenyképesebb árakat kínáló expressz szállítmányozó cégekkel.


Sikeres dióoltás

A diófa nemesítésének technikája hosszú hagyományokra tekint vissza, és sok tapasztalatot és szakértelmet igényel az oltás magas sikerességi arányának eléréséhez.

 

A módszer abban áll, hogy az alanyhoz csatolják az oltványt. Ez a gyümölcstermesztési technika akkor sikeres, ha a felső rész (oltvány) és az alsó rész (alany) érszövetei összekapcsolódnak. Ezt a folymatot inokulációnak nevezzük.

 

Az év különböző időszakaiban többféle nemesítési módszer alkalmazható. A megfelelő módszer kiválasztása elsősorban a földrajzi elhelyezkedéstől és az ebből adódó nappali és éjszakai hőmérséklettől és páratartalomtól függ.

 

 

Bármelyik módszert is választjuk, az egész oltási folyamat szempontjából meghatározó jelentőséggel bír a diófa alany vaszkuláris kambiumának (osztódó szövetének) pontos összekapcsolása az oltvánnyal. Addig kell "életben" tartani őket, amíg az oltványt be nem fogadja az alany.


Miért érdemes nemesített diófát ültetni?

A válasz nagyon egyszerű: mert kívánatos, hogy a diófából magas hozamot érjen el nagy és ízletes magokkal. Minél jobb minőségű diót termeszt, annál szélesebb piaci lehetőségek nyílnak meg Ön előtt. Emiatt fontos, hogy a megtermesztett dió azonos méretű és színű legyen.

Milyen alanyt válasszunk?

Minden fát a közönséges dió (Juglans regia) alanyára oltunk be, más néven perzsa dió, angol dió, kárpáti dió vagy madeirai dió. Ezt a fajtát azért választottuk ki, mert a nemesített diófa csemetéknek más alanyfajtákkal, például a feketedióval (Juglans nigra) történő olvasztása esetén nagy a vírusfertőzések kockázata. Valamennyi nemesített diófa csemeténk, oltványunk és alanyunk vírusmentes (időszakonként növény-egészségügyi ellenőrzésen esik át), és az Európai Unió szabványai szerinti tanúsítvánnyal rendelkezik.


A dió főbb fajtái

A legelterjedtebb diófajta a Chandler, Franquette-tel vagy Fernette-tel kombinálva, mint beporzó. A Chandler értékes diófa fajta a nagyon magas és megbízható terméshozama miatt. A legnagyobb keresletnek örvend és ennek köszönhetően az eladhatósága jó. A diómag nagyon finom, a világos színe pedig még érdekesebbé teszi. A 10-ik termesztési év után a Chandler fajtából 30-40 kg/fa termés érhető el.

Befektetés a jövőbe

Nulla vagy akár negatív kamatlábak idején a diókertekbe történő befektetés biztonságos és magas profitot ígér a jövőben. Számolnia kell azzal, hogy az első 3 évben nem térül meg a befektetése, de onnantól kezdve a megtérülés és a nyereség is idővel növekedni fog. A magas tápértékű élelmiszerek, többek között a diómag iránti kereslet is, világviszonylatban nő.

 

Ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot konzultáció vagy megrendelés céljából. Küldjön megkeresést, és megkapja a legjobb ajánlatot a nemesített diófa csemetékre házhoz szállítva.