· 

Какво да правим когато срещнем орехова муха в нашата градина?


Ореховата муха е сериозен вредител, който може да нанесе щети върху продукцията, възлизащи на 80% от добива. Тя е най-разрушителният вид от рода Rhagoletis, наред с европейската черешова муха (Rhagoletis cerasi Loew) и ябълковия червей (Rhagoletis pomonella Walsh). Последиците от нея може да не са само икономически, но и екологични. Нейното нападение може да измести местните видове или да се конкурира с тях за ресурси. Идва от Северна Америка, но вече е достатъчно добре разпространена и се среща почти навсякъде. Борбата водена с пестициди срещу ореховите плодови мухи в градини, намиращи се близо до къщите, не е разрешена. Ние сме фирма, която обича да се справя със средства близки до природата и такива, които са съобразни и подкрепящи нейното развитие. За това ще разкрием някои хитрости, които ще помогнат на много от вас да се справят с тази задача, но с много щадящи мерки. Подхождайки отговорно към този проблем, първото нещо, с което трябва да се започне е познаването на жизнения цикъл на това насекомо. За това ще започнем с него и ще изясним възможните последици от нашествие, както подходящите мерките за справяне с него.

Размножаване

Ореховата муха е вредител, нанасящ сериозни поражения върху ореховата продукция. Зимува като какавида в земята и се излюпва между Юни и Август. Животът на една орехова муха може да продължи до 40 дни и е възможно да прелети до 800 м. Това е важна информация за нейното разпространение, която показва, че много лесно може да достигне до съседните земи. Чифтосването започва от 6 до 8 дни след появата им и след това женските снасят своите яйца. Може да снесе до 15 яйца в или върху зелената обвивка на всеки орех. Но е възможно и две женски да са атакували една ядка, което означава, че в нея може да се открият до 30 личинки. За период от няколко седмици всяка женска орехова муха разпределя до 400 яйца върху около 30 плода. Според температурата яйцата се излюпват от 3 до 10 дни. Ореховата муха може да има по едно поколение годишно, но в редки случай има по две.

Поражения

Можете да разпознаете местата, където са снесени яйцата, по наличието на малки кръгли черни точки, намиращи се по зелената обвивка на ореха. Лесно могат да бъдат объркани от симптоми на гъбични заболявания. Чрез внимателно вглеждане може да се види, че от тези малки тъмни петна излиза черен ексудат. Това е сигурен показател, че по дървото има орехова муха. Ларвите, които се раждат от яйцата, започват да се хранят със зелената обвивките на ядките, като по този начин предизвикват нейното гниене, почерняване и разпадане. Тя добре се накисва, става лепкава и се оцветява в черно до такава степен, че дори ядрото (твърдата черупка) започва да мухлясва. В последствие започва да изсъхва и да се прилепва към  твърдата черупката на ореха. Това прави трудно нейното премахване. При силни нападения ларвите напълно унищожават околоплодника (зелената обвивка), оставяйки само черен и изсъхнал екзокарп около черупката. Колкото по-рано ореховата муха снесе яйца, толкова по-големи щети ще бъдат нанесени върху ореховата продукция. Нападната ядка има тегло с около с 20% по - малко от теглото на ядка от здрав орех. В качеството също има разлика поради наличие на сухо гниене. Заразените ядките се деформират и изглеждат мръсни поради гниещата обвивка. Ако не се вземат навременни мерки ореховата муха може да превземе бързо цялата градина и тези в съседство също.

Всъщност ларвите на ореховата муха не могат да преминат през твърдата черупка на ореха и да достигнат до ядката, те увреждат само зелената обвивка. И това е хубаво, защото има шанс за ядките, които не са паднали от дървото твърде рано, да се ядат без проблеми. Когато орехите се отглеждат с промишлена цел, този вредител нанася по – големи поражения, тъй като нападната ядка няма търговски вид и се налага извършване на допълнително почистване. Черната обвивка пада лесно, когато е накисната във вода и в последствие се разтрие с четка или се използва почистваща машина под силно налягане или при обработка с пясък.

За да презимуват какавидите падат на земята или попадат там чрез падналите плодове, след което се заравят в почвата на няколко сантиметра дълбочина (5 - 10). Следващото лято, по-голямата част от възрастните (около 90%) излизат от земята и повтарят този цикъл. Останалите 10 % прекарват под земята още един сезон и се появяват по – късно. Ореховата муха може да прекара около 8 – 10 до 18 месеца в земята, като какавида и после да се появи отново между май и август (по- рядко септември), като възрастна муха и да започне своето развитие. Има два основни периода в които може да се излюпят яйцата – около началото на юни, тогава ядката пада от клончето много преди да е достигнала своята зрялост. По това време на развитие на плода силно се уврежда зелената му обвивка, ядките не могат да се развият по-нататък и често падат от дървото преди да са готови. Ядката в повечето случаи е негодна за консумация поради това, че е изгнила заради наличието на твърде много влага около нейната черупка. Следващият период е около първата половина на август. Ако вредителя започва своето нападение сега ще има по- малко поражения и ядките ще са все още годни за ядене. По това време започва пикът на яйцеполагане на ореховите мухи. Но ако нападението просто продължава като следващ етап от развитието на тези вредители, тогава щетите ще са още по-големи. Това насекомо няма много естествени неприятели, които да спрат неговата популация, освен някои паразитни оси (Biosteres sublaevis (Braconidae), Coptera occidentalis (Diapriidae) и Trybliographa sp. (Figitidae)). Но те не намаляват съществено неговия брой. А и в повечето случаи те са неприятели и на хората. Нужна е намесата на човека, за да се помогне на дървото да се справи с тази борба. 

Разпростратение

Подобно на други Rhagoletis видове, разпространението на възрастни е възможно само на къси разстояния, може да прелита около 800 м. По – дългите разстояния са предизвикани главно чрез транспортиране на заразени плодове или изхвърлени черупки на заразени плодове. Разпространението на тези вредители чрез транспорта е малко по – трудно, но не е невъзможно. Това е така поради няколко причини, обичайно орехите се почистват от черупките, преди тяхното транспортиране. Освен това през периода на събиране на реколтата няма много ларви в обвивката и не на последно място, транспортирането на плодовете се извършва при по-ниски температури, при което става трудно нейното оцеляване в такива условия.

 

Според направени изследвания, свързани конкретно с разпространението на плодната муха се установява, че за нейната популация имат значение температурата, влажността на въздуха, дали в близост има ферма с животни, дали дърветата израстват сами или са част от голямо стопанство. Тя обича да се изхранва с плодов сок, ексудати, нектарии, роса и също дрожди и бактерии.

Когато температурите имат сравнително по – ниски дневни стойности се удължава стадия на развитие на имагото (възрастната муха), удължава се времето за инкубация на яйцата, както и за развитие на ларвите. Чрез направени лабораторни изследвания се установява, че температури по-високи от 35 °C, в комбинация с ниска относителна влажност на въздуха, намаляват продължителността на живот на имагото, а температура от 40 °C е смъртоносна само след няколко часа.

Разпространението на популацията намалява когато и стойността на температурите се понижава. Сравнително по-ниските дневни температури забавят стадия на развитие на ореховата муха, а при температури под 8°C тя замръзва. Най- добре се отразяват среднодневните температури за развитието на имагото и на ларвите, когато техните стойности са между 16 и 28 °C.

Препоръки

Ние препоръчваме да се извършват редовни и просветляващи резитби на короната, които ще намалят задържането на влага по листата.

Ореховата муха не обича много високи температури над 35°C, харесва по – сенчести и влажни места.

За устойчиви сортове към този вредител се посочва сорт Шейново. Къснозреещите сортове са по– малко засегнати, а любими сортове на ореховата муха са Черен, Персийски и Калифорнийски.

Освен това обича праскови и нектарини. Може лесно да се прехвърли от дърво на дърво, ако има такива засадени в близост. 

При наличие на този вредител по дървото е нужно да се вземат и изхвърлят внимателно и ежедневно всички окапали плодове. Това разбира се е невъзможно да се случи в големи орехови градини. Ако нападалите плодове са готови за консумация се почистват с вода. Първо се изкисват, а после се разтъркват добре. Заразените ядки и обвивката им не може да се компостират, а се съхраняват в отделни контейнери за отпадъци или се изгарят.

Ако знаете, че има орехова муха във вашата градина, ние ви предлагаме една хитрост, която е изпълнима за по-малка площ и без употреба на препарати. След средата на юни може да се покрие земята под короната на дървото с мрежа или черен найлон. Има две ползи от този метод. Първата, е че излюпващите се орехови плодови мухи се държат на земята и не се заразява растението. Втората, е че температурата под фолиото може да се повиши толкова много, че насекомите просто умират.

Ларвите на ореховата муха умират при температура около 40°C и при температура под 8°C. Ако сте имали този проблем в ореховата си градина е хубаво да се направи обръщане на горния слой от почвата по възможност в по – студено време (под 10 градуса, за да има най – голям ефект). Така ако има заровени какавиди в почвата, ще се извадят на повърхността и ще загинат, тяхното разпространение ще се прекрати и няма да ги срещнете отново на пролет.

Ако вашите плодове са нападнати от орехова муха, след събирането на реколтата е хубаво няколко дни да ги изложите на силно слънце. Разстелете една покривка на земята, внимателно разпръснете орехите по нея и ги преобръщайте в продължеие на няколко дни. Хубаво е вечер да се прибират, а сутрин да се вадят отново. По този начин се запазва готовата продукция от влага или от някоя животинка, като катеричка или друг гризач, който може да отмъкне част от събраната продукция.

 

Друга алтернативна, еко съобразна и много успешна идея, която има огромен ефект, е да се отглеждат кокошки. Пуснати на свобода по земята под ореха, те биха погълнали всяка една какавида на ореховата муха. По този начин ще се освободи всяко дърво от тази напаст. Това ще има изцяло положителен ефект, ако се случи от началото на лятото до есента, т. е. от юли до септември и през следващата година, този неприятел ще е заличен от вашата градина. Избирайки този начин за справяне с ореховата муха може да се осигурят повече от една ползи. Първата, е че кокошките ще работят за вас, ще поглъщат ларвите, намиращи се в земята, а вие ще трябва да наблюдавате само плодовете по короната. Втората, е че кокошките по естествен начин ще облагородяват градината ви и не на последно място, те ще ви носят ежедневно яйца, а може би и месо.

Как може да се разбере дали има орехова плодна муха във вашата градина и как да се справим с нея?

Освен чрез внимателно наблюдаване на зелената орехова обвивка, плодната муха може да се зебележи и чрез използване на тест - примамка. Това е един от основните методи за наблюдение и контрол върху нейното разпространение. Залага се от южната страна на короната по сенчести места, където обичат да се позиционират мухите и е хубаво да се наглежда няколко пъти в седмицата. При нужда се сменят с нови. Този метод има влияние към популацията на това насекомо и подсказва кога е време да се заложи черно фолио по земята. Ако имате повече насаждения се залагат повече цветни дъски. Най- подходящото време за поставяне на тези капани е през началото на юни, или ако се забележи да прелита орехова муха. Най – добре е да се сложат на високо и сенчесто, където е любимото място на ореховите мухи.

 

Такива капани може да се изработят по няколко начина:

  • Върху жълта подложка, може да е от картон или хартия, се прилепя фолио или найлон, върху който се нанася слой лепило. Може да се добави и аромат на риба, ако имате такъв под ръка. Лепилото се прави от следната смес. Разтапят се  на водна баня ленено или рициново масло, смола или колофон. Като примамка трябва да вземете глицерин, мед или захар. Всичко се разбърква и нанася върху вече изработения капан. А може да намерите и готови примамки в някои търговски обекти.
  • Друг вариант, който също би постигнал положителен ефект със залавянето на част от вредителя е изработен с пластмасова бутилка. Върху нея се слага жълта фуния. Вътре се пълни със „стръв“ - това е смес от 250 мл. течен амоняк (без аромат) и сурови рибни отпадъци. Тази бутилка се закача на дървото, което искаме да защитим. Насекомите се привличат от жълтия цвят на капана и от аромата на риба, а после се оказват заложници вътре.
  • Още по – интересно би станало, ако се изобрети светещ капан за тези насекоми. Трябва да съдържа светлодиод, в който трябва да се поставят батерии. Може да се намери в готов вариант, но може и да се изработи собственоръчно. Нужно е да има основа, на която да се прикрепят светлодиодите (това може да е пластмасова бутилка, кофа, сфера или каквото имате под ръка и е подходящо за закачане на дърво). След това се увива външен слой фолио, върху който се нанася слой лепило.  Готово е! Може да се закачи на дървото, което искаме да лекуваме. В този случай капана става наистина неустоим заради светлината, която привлича насекоми, а после те се оказват залепени към него. В този случай има риск в нашия капан да попаднат и някои полезни видове насекоми, не само вредители.

Подобрената версия на този вид капан е соларен капан за насекоми. Представлява бурканче, което се закача върху дървото. Капачката има соларна лампа, зареждаща се от слънцето и става възможно най- екосъобразната алтернатива на капан за орехова муха. Нужно е само да се положи подходящата стръв и да се следи периодично. Тези капани със сигурност ще защитят ореховата продукция и в случай на необходимост е желателно да се увеличи броят им.

Капаните с лепило привличат повечето насекоми поради техния цвят и аромат. Голямо предимство има когато може допълнителното да се внесе хранителна стръв. Тя привлича само желания вид насекоми, докато избирайки варианта само с лепило рискувате да уловите и полезни насекоми.

Върху заложените капани може да се видят залепени орехови мухички, които имат следния вид специфична комбинация от шарки на крилата, състоящи се от заострени черни или жълти четинки, прозрачни крила с няколко черни ивици. В края на всяко крилце може да се забележи буквата „л“.На гърба отгоре  има ясно видим триъгълен щит с жълт цвят. Може да достигне до от 5 -до 8 мм големина. Най – подходящият момент за поставяне на капаните е преди полагането на яйцата, началото на юни.

Проследяването на появата на този неприятел е една от най-важните части за борба с него! Може да бъде открит като ларви в плодове или като уловени възрастни в капани. Използването на капани е валидно средство за защита срещу вредни насекоми, а също така и срещу орехова муха, тъй като използвано преди всичко като превантивен метод, убива част от популацията на насекомите, без да пръска отрова в околната среда. Въпреки пораженията, които може да се нанесат от популацията на ореховата муха, третирането с пестициди може да повлияе отрицателно върху здравето на лицата, които ги прилагат, освен това, може да доведе и до замърсяване на подземните води. Ние не препоръчваме тяхното използване за борба с този вредител. За това предлагаме много варианти, с които да се избавите от тяхната популация. Като цяло те не бива да се подценяват. Въпреки, че трудно могат да изминават големи разстояния, все пак има варианти за тяхното разпространение и е възможно да завладеят и унищожат продукцията на големи стопанства. Има данни от 2012 г. насам, за по- висока степен на заразяване на плодовете на много дървета през последните години. 

Ореховата муха причинява икономически значителни загуби и щети върху реколтата. До скоро е била част от списъка A1 на EPPO (списък с вредители на Европейската и Средиземноморска организация за растителна защита ЕРРО А1). Това означава, че не бива да се подценява потенциала на силата му. Проследяването на появата на ореховата муха е най-важната част от борбата. Чрез прилагане на посочените методи ще можете успешно да защитите вашите насаждения и да изгоните вредителя от вашата градина и най – важното да намалите шансовете за разпространението му.