КОГА E НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ ДА ЗАЛЕСЯ ОРЕХОВИТЕ ФИДАНКИ?

Ореховите дървета могат да се залесяват по всяко време в интервала между месеците ноември до април. През тези месеци дърветата спят (те са в зимен сън). Важно е към момента на залесяване температурите да не са под 0 градуса (с цел да се избегне измръзване на корена в случаите на фиданки с гол корен).

 

КАКЪВ СОРТ ОРЕХИ ДА ПОДБЕРА?

Два основни параметъра са важни при избора на сорт климата и надморската височина на вашата страна (колко метра е надморското равнище на терена, на който ще залесявате).

 

Чандлър (Chandler) е ЛАТЕРАЛЕН сорт. Той е един от най-добрите сортове по отношение на производителността и качеството на орехите. Също така е един от най-продаваните сортове орехово дърво. Чандлър, може да бъде залесяван на надморска височина от и до 1200 метра. Необходимо е Чандлър да бъде залесен със своя опрашител Франкет (Franquette). В процентно отношение опрашителят може да варира между 5%-10%.

 

Фернор (Fernor) е студоустойчив и продуктивен сорт. Може да се залесява на надморска височина над 1200 метра. Плодовете на този сорт са висококачествени и вкусни ядки. Трябва да се залесява с неговия опрашител Фернет (Fernette).

 

НА КАКВО ОТСТОЯНИЕ ДА ЗАЛЕСЯВАМ ОРЕХОВИТЕ ФИДАНКИ?

Препоръчителните схеми на залесяване при френските и американските сортове са: 5м х 6м (т.е. 5 метра разстояние между дърветата и 6 метра между редовете). При тази схема на залесяване средно за един хектар са необходими средно 300 броя фиданки.

 

Моля, имайте в предвид, че тези схеми може да варират, в зависимост от техниката, с която възнамерявате да обработвате между-редовите пространства, както и разположението и естеството на вашия терен.

 

ПОДГОТВЕТЕ ВАШАТА ЗЕМЯ

Преди да пристигнат вашите орехови дървета, трябва да подготвите земята си.

При оранта най- горния почвен слой се обръща и вкарва по-надълбоко. По този начин се загубват полезните микроорганизми и гъби в повърхностния слой. 

За това ние от Walnuts - Bulgaria не препоръчваме да правите дълбока обработка на земятаНай- оптималното според нас е да направите продълбочаване. При този процес се вкарва въздух в почвените слоеве, като същевремнно не се губят полезните микроорганизми. Друго съществено предимство на тази почвена обработка е, че подобрява влагоусвояването и влагозадържането. 

Маркирайте местата, където ще бъдат залесени дървета. Изкопайте дупки с ширина 60 см и дълбочина около 60 см (при орехи на гол корен) и 30 см/60 см при орехи в контейнер. Не разнасяйте почвата, която сте извадили от дупката. Тя ще ви е необходима за да заровите дърветата по-късно.

 

ПОСАДЕТЕ ДЪРВЕТАТА

Преди да засадите дървото, отрежете пречупените корени и корените, които са твърде дълги. Подрежете съвсем леко (1-2 см) малките коренчета. Поставете дървото в дупката и запълнете дупката с почвата.

Моля, уверете се, че коренът е положен изправен в изкопаната дупка. Затъпчете добре с крака около стъблото, полейте, поставете още почва и отново затъпчете и полейте. Целта е да няма въздух около корените на дървото, за да не изсъхнат или да измръзнат (през зимните месеци на залесяване). Уверете се, че оставяте мястото на присаждане (присадката) на няколко сантиметра над земята. Когато приключите със залесяването, уверете се, че дървото е поставено добре. Целта е да не се изважда от земята, когато го дръпнете с ръце.

 

Сега, когато дърветата са залесени, върховете им трябва да бъдат подрязани. Това ще помогне да се вложи енергията на дървото в растежа на корените, а не в производството на листа.

  

Полейте обилно! Това ще помогне на новосъздадените дръвчета да се приспособят към новото място на залесяване.

 

Не избързвайте с боядисването на стъблата на дърветата. Препоръчително е това да се направи след третата година или иначе казано след оформянето на короната. 

 

Използвайте бяла боя (латексна боя). Това ще предпази стъблата на дърветата от слънчево изгаряне. Използвайте бои на водна основа (избягвайте да използвате бои на маслена основа).

 

За да предпазите своите новосъздадени насаждения от диви животни (в случай, че те не са заградени с ограда) може да използвате предпазна мрежа за млади овошки. Тя се поставя около стъблото на младото дърво и предпазва кората от гризачи и диви животни.

 

ЗАЩО ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ОРЕХОВИТЕ ДЪРВЕТА? 

Това ще гарантира, че вашите дървета ще растат здрави и ще произведат повече орехи. 

 

ПОЛИВАНЕ  

Дърветата ще се нуждаят от поливане през горещите летни месеци. Препоръчваме да се използва капково напояване. В зависимост от метеорологичните условия, всяко младо дърво ще се нуждае от приблизително 15 литра вода на ден, през горещите летни дни. 

 

ТОРЕНЕ  

Използвайте NPK (азот - калий - фосфор) тор, за да подпомогнете растежа на дърветата. За по-младите дървета N (азотът) е много важен за растежа им. През първите три години дървета се нуждаят от около 100 грама N на дърво, но имайте предвид, че нормата на торене е най-добре да се определи след почвен анализ. След като дърветата достигнат 4-та година и започнат производството, количеството N трябва да е по-голямо. 

 

ГРИЖА ЗА ПОЧВАТА 

Плевелите се надпреварват за вода с ореховите фиданки, затова е необходимо регулярно почистване. Обработката на почвата в реда и междуредието трябва да е плитка, за да не се се засегнат корените.  

 

РЕЗИТБА 

След засаждането, дръвчетата се съкращават до първата свежа пъпка. Изрязването се извършва под наклон. При определяне на височината трябва да се отчете зависимостта между височината на стъблото и времето на встъпване в плододаване. Дърветата с по-високо стъбло започват по-късно да плододават. 

 

За подсилване растежа на дърветата резитбата трябва да се извърши по време на зимния покой.