Франкет (FRanquette)

Орехът сорт Франкет е един от най-старите и добре познати европейски сортове орех. Той е селектиран през 1786 г. в региона Дофине във Франция. Сортът Франкет е един от най-разпространените сортове орехи в цяла Европа.

Началото на вегетацията и цъфтежът на орехът сорт Франкет започват късно, расте енергично и формира широка корона. Ореховите ядки са охранени, с висок процент масленост и имат отличен вкус. Този високодобивен сорт съчетава добро здраве и устойчивост на бактериални и гъбични заболявания. Следователно Франкет е подходящ за неблагоприятни климатични зони, райони с ниски зимни температури и късни пролетни слани. Сортът Франкет се използва като опрашител за дървета от сорт Чандлър.

 

Растеж на височина/корона

 

Орехът сорт Франкет е силно, бързо растящо дърво с широка корона. В зависимост от местоположението и с увеличение на възрастта, дърветата от този сорт достигат височина 10-20 м..

Ореховото дърво сорт Франкет има 5 или 9 зелени листа с елипсовидна до продълговата форма на всяка дръжка. Неговите тъмнозелени, перести листа са леко ароматизирани. При лекото им разтъркване освобождават характерния приятен орехов аромат.

Младите растения имат пирамидална структура на короната, докато по-старите развиват по- широка, разперена корона.

Време на цъфтеж/поникване на листа

Сортът Франкет се разлиства и цъфти късно, поради което е здрав и силно устойчив сорт. След поникването на листата се появяват мъжките и женските цветове. Мъжките цветове са зелени, събрани в увиснали реси, разположени върху едногодишни леторасли. Женските цветове са единични или събрани по няколко в групи, намиращи се както на върха на едногодишните леторасти, така и странично разположени по тях.

Периодът на цъфтеж обикновено съвпада с началото на вегетацията на дървото. Мъжките цветове цъфтят около 1 май, а женските около 13 май (в зависимост от географския регион варират от година на година).

Благодарение на късното разлистване и късния цъфтеж сорт Франкет е устойчив на късни слани и е особено подходящ за райони с ниски зимни температури и късни пролетни слани.

Опрашване

Ореховите дървета се опрашват от вятър или от цветен прашец от близките дървета, но за да е още по-ефективно се препоръчва да се засади друг сорт орехи близо до насажденията. Добър опрашител е сорт Чандлър.

В ореховите овощни градини сорт Франкет се използва като опрашител за сорт Чандлър. В зависимост от схемите на засаждане на ореховите фиданки се препоръчва засаждане от 1 до 3 орехови фиданки сорт Франкет на всеки 30 орехови дървета сорт Чандлър.

Добив

Орехът сорт Франкет се отличава с редовни и високи добиви. Първите плодове могат да бъдат събрани след 3-тата година от засаждането му, но значително увеличение на средния добив настъпва едва през 7-8-мата година.

Събирането на реколтата на ореховите дървета започва в края на септември, когато зелената обвивка се отвори и ядката изпадне. Едно средно възрастно дърво дава от 30 до 50 килограма ядки на година, а едно 25-годишно дърво дава около 50-75 килограма ядки на година. Плододаването на ореха настъпва ежегодно (няма тенденция към редуване). Орехът сорт Франкет има терминално плододаване.

Година след засаждане Добив
3-та година първи плодове
7, 8 - ма година

30-50 кг.

след 25-та година 

50-75 кг.

Добивите са ориентировъчни и зависят от почвените и климатичните условия, подрязването и полаганите грижи за ореховото насаждение.


Качество на ядките

Ореховите плодове са овални, средно едри, с тегло 9-12 гр. и размери 45 х 38 мм.

Ядката е светлокафява на цвят, средно едра, добре охранена, с висок процент масленост. Средното тегло на ядките е 5,5 гр.. Рандеманът е около 45%. Качеството на ядките е отлично с висока хранителна стойност и значителни лечебни свойства. Плодовете на ореха сорт Франкет имат сладък, тръпчив, ароматен вкус и са без горчив оттенък. Те са едни от най-популярните трапезни ядки.

Ореховите плодове имат тънка и плътно затворена черупка. Може да се определи донякъде като възлеста, силно набраздена с класически вид и много лесна за чупене.

Прибиране на реколтата

Най-доброто време за прибиране на реколтата започва когато външната зелена обвивка на плодовете се отвори и ядките започнат да падат по земята. Периодът на зреене обикновено е между края на септември и началото на октомври.

Устойчивост на болести и устойчивост на замръзване

Орехът сорт Франкет е силно устойчив на замръзване и може да се култивира и на места с ниски зимни температури. Орехите са предимно здрави, с висока устойчивост на бактериално гниене (Xanthomonas arboricola pathovar. juglandis) и антракноза (Gnomonia leptostyla).

Характеристики на дървото

силен растеж

Корона

широка, висока, разперена корона

Цъфтеж

късен цъфтеж - мъжките цветове цъфтят около 1 май, а женските около 13 май. Началото на вегетацията и цъфтежът започват по-късно. Подходящ за райони с ниски зимни температури и късни пролетни мразове.

Сорт

протандричен 

Опрашители

Много добър опрашител за Чандлър и Лара

Плододаване

ранно плододаване - след 3-4-тата год., постоянна и ефективна производителност, добри добиви

Тип на плододаване

терминален

Плодове

средни (тегло 9-12 гр.), размери 45х38 мм.

Черупка

тънка и плътно затворена черупка, с привлекателен и добър външен вид, лесно чуплива

Ядка

Светлокафява на цвят, плътна, добре охранена с висок процент масленост, лесно се отделя от черупката, с много добри вкусови качества; Средното тегло на ядките е 5,5 гр.

Период на зреене

край на септември/ начало на октомври

Масленост

65%

Рандеман

45%

Студоустойчивост

много добра устойчивост на ниски зимни температури

Устойчивост на късните пролетни мразове 

много добра устойчивост

Чувствителност към антракноза  и бактериоза

добра устойчивост на антракноза и бактериоза