ФЕРНЕТ (FERNETTE)

Орехът сорт Фернет е получен във Франция през 1993 г. при кръстоска между сорт Франкет и сорт Лара. Сорт Фернет е къснозреещ с много високи и редовни добиви, постоянна производителност и добри опрашващи свойства. Този сорт орех се нуждае от ниски температури през зимата, за да има оптимални добиви. Важно е да се отбележи високата устойчивост на ореховите дървета сорт Фернет на късните слани през пролетта и зимните ниски температури.

Растеж на височина/корона

Дърветата от този сорт орехи се характеризират със среден ръст и стремителен растеж нагоре. Орехът сорт Фернет изисква по-малко пространство за растеж, в сравнение с другите сортове, като например сорт Франкет. Облагороденото орехово дърво обикновено достига височина 6-8 м.

Добивът на сорт Фернет е висок, тъй като разклоняването става главно във вертикална посока, което позволява на светлината да проникне лесно в короната и да стимулира цъфтежа. Този фактор е от решаващо значение за високите добиви.

Листата на ореха са сложни, перести, редуващи се. В началото имат кафяво-червеникав цвят, който с възрастта се променя в тъмнозелен цвят. Те имат лек аромат, удължена яйцевидна форма и са леко назъбени по краищата. Дължината на листната плоча е средно 10-14 см.

Младите дървета формират корона с пирамидална форма, която с течение на времето се трансформира в по-сферична форма. Наличието на достатъчно количество светлина в короната на дърветата насърчава образуването на цветни пъпки. При по-внимателно разглеждане (за предпочитане когато дървото е без листа) се забелязва, че короната няма доминиращ водач и често образува 20 и повече връхни издънки.

 

Орехът сорт Фернет е подходящ за засаждане в по-интензивни насаждения с висока гъстота и особено в орехови насаждения за производство на ядки. Сортът Фернет може да се използва при интензивна схема на засаждане между дърветата от 5 x 6 м. до 9 x 9 м.. Трябва да се отбележи, че гъсто разположените дръвчета са по-подходящи за отглеждане при схеми на залесяване наречени „ограден тип“ или т.н. „жив плет“. Следователно за един хектар (10 декара) са необходими около 123-330 броя орехови фиданки.


Време на цъфтеж/поникване на листа

Орехът сорт Фернет се разлиства и цъфти късно. Цъфтежът настъпва между 25 април и 5 май (в зависимост от географския район). Орехът сорт Фернет е протандричен сорт, което означава, че мъжките цветове цъфтят малко по-рано от женските. Мъжките цветове са зелени и събрани в увиснали ресовидни съцветия с дължина до 15 см., разположени върху едногодишни леторасли. Женските цветове са разположени на групички по 1 до 5 (единично или на гроздове) по върховете или странично на най-младите клонки.

Поради късното разлистване и цъфтеж орехът сорт Фернет се счита за подходящ за места с ниски зимни температури, късни пролетни мразове и места с неблагоприятни климатични условия. Подходящ е също така за засаждане в равнини и в подножието на ниски планински вериги. В допълнение, орехът сорт Фернет има много добра устойчивост на замръзване.

Опрашване

Мъжките и женските цветове при сорт Фернет не цъфтят едновременно (дихогамия), което затруднява самооплождането. Добър опрашител за този сорт е сорт Фернор. Препоръчват се от 3 до 10% дървета опрашители от сорт Фернор в редовете на градини със сорт Фернет.

Самият сорт Фернет е добър опрашител за другите сортове. Характеризира се с много голямо количество прашец, което го прави много добър опрашител за сортовете Фернор, Лара и Чандлър.

Walnuts Bulgaria има дългогодишен опит в засаждането и отглеждането на орехови фиданки. За да подпомогнем вашите планове и цели, решихме да предоставим този онлайн калкулатор. Моля, имайте предвид, че е препоръчително да използвате от 3% до 10% опрашител Фернор от цялото количество.

Моля, въведете размера на земята в декари по-долу, за да изчислите броя на орехови фиданки, които бихте могли да засадите.
Изчисли

Добиви

Сорт Фернет има ранни и богати добиви (значително по-високи от сорт Франкет). Този сорт орех има странично плододаване. Това води до много добра родовитост, постоянна и висока производителност още след 4-5 година от засаждането.

 

Години след засаждане Добив от дърво (кг)
 1-3  -
4-5
5-7 16-20

В зависимост от разстоянието на засаждане, възрастта, интензивността на грижите и териториалните особености средният добив от едно дърво на възраст 5-7 години е средно около 16 -20 кг. на дърво, т.е. около 2-6 тона сушени плодове от хектар.

Качество на ядките

Плодовете на орехово дърво сорт Фернет са сред най-красивите и най-качествените сортове орехи. Те са едри, сферични и красиво оформени. При оптимални условия плодовете могат да достигнат до 36 мм. в диаметър. Средното тегло на ядката е 11-12 гр.. Перикарпът (черупката) на ядката се отделя лесно. Орехите се сушат и съхраняват лесно. Ядката е с отлично качество (белота на ядката: 80-85%) и вкус (масленост: 64%). Ореховата ядка добре изпълва черупковата празнина и е с отлични вкусови качества. Рандеманът е 47%. Тя е с висока хранителна стойност и значителни лечебни свойства. Съдържа 20% протеини, много витамини и изобилие от минерали (включително калий, калций, желязо, магнезий и фосфор).

Ореховата ядка на сорт Фернер е получила най-висока обща оценка за вкусовите си качества в Австралия, където днес е широко разпространена и много търсена.

Период на прибиране на реколтата

Плодовете на високодобивният орех сорт Фернет узряват от края на септември до средата на октомври. Едва когато зелено-кафявата обезцветена и спукана, набръчкана, напукана външна обвивка се отвори, може да се каже, че орехът е достигнал върха на своята зрялост.

Устойчивост на болести и замръзване

Дърветата от сорт Фернет са здрави и с висока устойчивост на бактериално гниене (Xanthomonas arboricola pathovar. juglandis) и антракноза (Gnomonia leptostyla). Те са издръжливи на замръзване и следователно идеални за места с ниски зимни температури. Сортът Фернет е силно устойчив на късните пролетни студове и на суша, характерезира се с жизненост и лесна приспособимост към различни климатични условия.

Характеристики на дървото

умерен до силен растеж

Корона

полуизправена до леко разлата − в края на 8-та вегетация обемът на короната достига 17,3 м3

Младите дървета формират корона с пирамидална форма, която с течение на времето се трансформира в по-сферична форма.

;Цъфтеж

късен цъфтеж. Началото на вегетацията и цъфтежът започват по-късно в сравнение със сортовете Извор 10 и Шейново. Подходящ за райони с ниски зимни температури и късни пролетни мразове.

Сорт

протандричен

Опрашители

Фернор (Fernor), Педро (Pedro)

Плододаване

скороплоден, много добра плодовитост

Тип на плододаване

латерален

Плодове

едри (11-12 гр.)

Черупка

тънка

Ядка

тегло: 5 - 6 грама, белота на ядката: 80 - 85 %, отделя се лесно от черупката

Период на зреене

край на септември (25 − 30.09) до средата на октомври

Масленост

64%

Рандеман

47%

Студоустойчивост

много добра устойчивост на ниски зимни температури

Устойчивост на късните пролетни мразове 

много добра устойчивост

Чувствителност към антракноза  и бактериоза

добра устойчивост на антракноза и слаба чувствителност на  бактериоза