Облагородени орехови фиданки


Ние предлагаме облагороден орехов посадъчен материал.

Можете да закупите както единични бройки, така и по-големи количества. 

Разполагаме с голямо сортово разнообразие.  


Защо да изберете облагородени орехови дръвчета?

За да постигнете максимални добиви от Вашите орехови насаждения е особено важно да използвате облагородени орехови фиданки. Сертифицираните сортове, които предлагаме са  високодобивни и с висококачествени ядки. 

Основните сортове орехи, които доставяме в цяла Европа са Chandler, Lara, Fernor, Fernette, Franquette и Tulare.

 

Работим по разширяване на асортимента си, като постепенно добавяме в малки количества следните сортове Red Livermore, Tiszacsécsi 83, Bonifac, Alsószentiváni 118, Alsószentiváni 117, Alsószentiváni 117 Kései.

Кога е подходящо да се извади облагороденият орехов  посадъчен материал?

През зимните месеци по време на фаза на покой, ореховите фиданки могат да се извадят от земята. Това се извършва, едва когато настъпи пълен листопад. Важно е да се спази това правило, за да бъде дръвчето с възможно най-добро качество. В нашия регион на България изваждането на ореховия разсад започва в края на месец ноември. Това е продиктувано от климатичните условия на региона, в който се отглеждат.

Съобразявайки се с тези природни закони, ние сме сигурни в качеството на предлаганите орехови фиданки. За да сме сигурни, че фиданките ще пристигнат в най-добро състояние ние работим директно с експресни логистични компании, които са с най-конкурентни цени.


Налични сортове


Успешно присаждане на орех

Техниката на облагородяване на орехови дървета е с дълга традиция и изисква много опит и експертни познания, за да се постигне висок процент на успеваемост при присаждането.

Методът представлява съединяване на подложката с дървесината на присадката. Овощарската техника е успешна, когато съдовите тъкани на горната част (присадка) и долната част (подложка) са съединени. Този процес се нарича инокулация. 

Има няколко различни метода за облагородяване през различни периоди от годината. Изборът на правилния метод зависи главно от географското положение и произтичащите от това дневни и нощни температури, както и нивата на влажност.

 

Какъвто и метод да бъде избран, от решаващо значение за целия процес на присаждане е прецизното съединяване на съдовия камбий (разделителната тъкан) на ореховата подложка с дървесината на присадката. Те трябва да се поддържат „живи”, докато присадката бъде приета от подложката. 

Защо да засадите облагородени орехови дървета?

Отговорът е много прост: защото е желателно да получите от вашето орехово дърво високи добиви с големи и вкусни ядки. Колкото по-качествени орехови ядки отгледате, толкова по-широки възможности за пазар ще се отворят пред Вас. За това е важно добивите Ви да бъдат един размер ядки в унифицирана форма и цвят. 

Каква подложка избираме?

Ние присаждаме всички дървета върху подложка на обикновен орех (Juglans regia), известен още като Персийски орех, Английски орех, Карпатски орех и орех Мадейра. Спряхме се на този вид, защото при облагородените фиданки с другите видове подложки, като например черен орех (Juglans nigra), съществува голям риск от вирусни инфекции. Всички наши облагородени орехови фиданки, калеми и подложки са незаразени с вируси (периодично преминават фитосанитарен контрол) и са сертифицирани по стандартите на Европейския съюз.


Основни сортове орехи

Най-разпространеният орехов сорт е Чандлър, в комбинация с Франкет или Фернет като сорт опрашител. Чандлър е ценен сорт поради много високите и надеждни добиви. Има най-голямо търсене и съответно най-добра продаваемост. Ядката е много вкусна, а светлият цвят я прави още по-интересна.  След 10тата година на отглеждане, от сорт Чандлър може да се достигнат добиви от 30- 40 кг/на дърво.  

Инвестиция в бъдещето

Във времена на нулеви или дори отрицателни лихвени проценти, инвестицията в орехови масиви обещава сигурни и високи печалби в бъдеще. Трябва да имате предвид, че не можете да постигнете възвръщаемост на инвестицията в рамките на първите 3 години, но оттам нататък вашата възвръщаемост и печалба ще растат с времето. Търсенето на храни с висока стойност, като ореховите ядки нараства в световен мащаб.

 

Моля, не се колебайте да се свържете с нас за консултация или поръчка.  Изпратете ни запитване и ще получите най-добрата оферта за облагородени орехови фиданки, доставени до вашата врата.