Εξαιρετικές καρυδιές για εξαιρετικές αποδόσεις


Τώρα δεχόμαστε παραγγελίες για καρυδιές για την επόμενη φυτευτική περίοδο που ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να λάβετε την ειδική προσφορά σας, που συμπεριλαμβάνει την παράδοση της σε οποιανδήποτε διεύθυνση σε όλη την Ευρώπη.

Ποιοι είμαστε εμείς;


Το φυτώριο καρυδιών μας τυγχάνει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στη Βόρια Βουλγαρία, κοντά στον ποταμό Δούναβη. Είμαστε εξειδικευμένοι στον εμβολιασμό εκλεκτών ποικιλιών καρυδιάς και στην παραγωγή νεαρών καρυδιών για τον δασικό τομέα ή για άλλα φυτώρια που να τα χρησιμοποιούν ως ποιοτικά υποκείμενα.

 

Οι δικές μας εξημερωμένες ποικιλίες καρυδιάς αναπτύσσονται καλά σε διάφορες εδαφικές συνθήκες καθώς και σε μερικές διάφορες κλιματικές περιοχές. Κατά συνέπεια, κάθε ποικιλία έχει τις προτιμήσεις της. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αυτήν που είναι καταλληλότερη για εσάς.

 

Τα είδη καρυδιάς που έχουν γίνει πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια είναι: Chandler, Fernor, Lara, Alsószentiváni 117, Milotai 10, Fernette, Franquette και Tulare.

 

Επίσης, εκείνες οι ποικιλίες καρυδιών που έχουν κόκκινους ξηρούς καρπούς τραβούν όλο και περισσότερη την προσοχή. Αυτήν τη στιγμή προσφέρουμε μία από αυτές τις ποικιλίες: Red Livermore.

Πως να σχεδιάσετε τον κήπο καρυδιών σας;


Για να επιτύχετε μια τέλεια ανάπτυξη των μελλοντικών καρυδιών σας, θα πρέπει να προβείτε προς τον σχεδιασμό με προσοχή σε ορισμένους παράγοντες όπως:

 

Είναι το έδαφος κατάλληλο για την καλλιέργεια της ποικιλίας Τσάντλερ ή γενικά των καρυδιών;

Μήπως οι βροχοπτώσεις είναι πολύ χαμηλές για να αναπτυχθεί το Fernor ή πρέπει να επιλέξω τη Lara λόγω των πιο δροσερών συνθηκών του καλοκαιριού;

 

Υπάρχουν και άλλες συμπληρωματικές ερωτήσεις που πρέπει να βρουν τις απαντήσεις τους πριν επιλέξετε την κατάλληλη ποικιλία για εσάς. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε στην επιλογή της ποικιλίας.

 

Όταν κάνετε την επιλογή σας, μπορούμε να σας προσφέρουμε βιολογικά πιστοποιημένες καρυδιές από το φυτώριό μας, ώστε σύντομα να μπορείτε να μαζεύετε τις δικές σας βιολογικές καρυδιές. Όλες οι ποικιλίες μας υψηλής απόδοσης εμβολιάζονται σε υγιές (χωρίς ιούς) υποκείμενα (Juglans regia).

Επιστημονική κηπουρική


Την ποιότητα που επιτυγχάνουμε στους εμβολιασμούς οφείλεται όχι μόνο στη συσσωρευμένη πρακτική εμπειρία, αλλά και στο γεγονός, ότι δείχνουμε τακτικό ενδιαφέρον και εφαρμόζουμε τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις. Βρήκαμε ότι αυτή είναι η πιο επιτυχημένη τακτική για την επίτευξη της καλύτερης ποιότητας στην αναπαραγωγή δενδρυλλίων καρυδιάς. Συνδυάζοντας την εμπειρία και την επιστήμη, αυξάνουμε το ποσοστό επιτυχίας της εξημέρωσης.

 

Επιπλέον, μπορούμε να σας παρέχουμε δενδρύλλια καρυδιάς σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές λόγω της ευνοϊκής τοποθεσίας μας.

Αγαπούμε τη φύση και το περιβάλλον


Από την ίδρυση του φυτωρίου μας για δεντρύλλια καρυδιάς, έχουμε συγκεντρωθεί στην ανάπτυξη μιας γεωργίας βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη φύση από τη ρύπανση. Όλα αυτά τα κάνουμε γιατί θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα διατηρημένο και καθαρό περιβάλλον.

 

Οι καρυδιές παίζουν έναν φυσικό ρόλο, όταν πρόκειται για έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Εκτός απ’ αυτά, μας παρέχουν και νόστιμους ξηρούς καρπούς. Τα καρύδια, ειδικά εκείνα της βιολογικής ποιότητας, αγαπιούνται σε όλο τον κόσμο για τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Για τον λόγο αυτό, με πόθο και ευχαρίστηση, συμβάλλουμε σε ένα πιο σταθερό μέλλον μέσω της δραστηριότητάς μας.


Για ποιόν λόγο να αγοράσετε δεντρύλλια καρυδιάς από την Walnuts Bulgaria;


 •  Ποιότητα – Η αποκλειστική ποιότητα των δικών μας εξημερωμένων δεντρυλλίων καρυδιάς βασίζεται σετην μακρόχρονη εμπειρία μας,
 •  Τιμή – περιοχή μας είναι οικονομικά πολύ ανταγωνιστική σε ότι αφορά τις δαπάνες παραγωγής, ότι μας επιτρέπει να προσφέρουμε τις καλύτερες τιμές καρυδιών σε όλη την Ευρώπη,
 •  Εμπιστοσύνη – ασχολούμαστε πάνω από 10 χρόνια με καρυδιές,
 •  Με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα – εργαζόμαστε «χέρι – χέρι» με τη «Μάνα Φύση» για να παράγουμε τα δικά μας δεντρύλλια καρυδιάς με το πιο βιώσιμο τρόπο,
 •  Ποικιλίες υψηλής απόδοσης – καλλιεργούμε ποικιλίες καρυδιών μα τις πιο μεγάλες αποδόσεις,
 •  Φυτοϋγειονομικός έλεγχος – όλα τα δέντρα μας υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις, γεγονός που εγγυάται, όπως καλλιεργούμε μη μολυσμένο υλικό φύτευσης,
 •  Αρμόδιες συμβουλές – θα χαρούμε να σας συμβουλευτούμε, να σας βοηθήσουμε στην επιλογή σας της σωστής ποικιλίας καρυδιάς για το κλίμα της περιοχής σας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τις φυτείες καρυδιάς.

Για ποιόν λόγο να επενδύσετε στην ίδρυση καρυδόκηπων;


 •  Επένδυση προσανατολισμένη προς το μέλλον,
 •  Μια δυνατά αυξανόμενη αναζήτηση,
 •  Υψηλές αποδόσεις και καλές πιθανότητες κερδοφορίας,
 •  Συχνά το έργο επιδοτείται οικονομικά πολύ καλά,
 •  Πολύτιμη ξυλεία – ασφάλιση για τη σύνταξή μας!
 •  Φιλικό προς το κλίμα (θετικό ισοζύγιο CO2),
 •  Βιώσιμο σε εποχές κλιματικής αλλαγής – μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή γεωργία,
 •  Λιγότερο ευπαθές σε ασθένειες – μια πολύ καλή επιλογή για ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή της χρονιάς για να φυτέψω τα δικά μου δεντρύλλια καρυδιάς;


Η φύτευση του δέντρου πρέπει να γίνει κατά την χειμερινή περίοδο, όταν η καρυδιά είναι σε απόλυτη ηρεμία. Σε αναλογία από τα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής σας, η κατάλληλη στιγμή θα είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Είναι πολύ σημαντικό όπως οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλές, για να μην στεγνώσει η ρίζα κατά τη διαδικασία της φύτευσης και το δέντρο που «κοιμάται», να μην ξυπνήσει πρόωρα πριν τη φυτευτεί. Μέρος της σωστής διαδικασίας φύτευσης είναι η ύδρευση, καθώς παρέχει μια καλή αρχή στον κύκλο ζωής του δενδρυλλίου. Σε όλη την περίοδο της ηρεμίας, η φύτευση μπορεί να γίνει όταν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πάνω από 0°C για να μην καταστραφεί η ρίζα από τον παγετό.


Σε ποια μέρη του κόσμου μπορώ να φυτέψω με επιτυχία καρυδιές;


Οι καρυδιές μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις ζώνες με εύκρατο κλίμα.

 

Περιοριστικοί παράγοντες είναι οι πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, οι θερμοκρασίες του χειμώνα που είναι πολύ χαμηλές, οι όψιμοι παγετοί την άνοιξη και το πολύ λίγο νερό. Το πρόβλημα με το νερό μπορεί να λυθεί τεχνητά, αλλά τα προβλήματα θερμοκρασίας δεν μπορούν να ελεγχθούν.

 

Φυσικά, η επιλογή μιας ποικιλίας με όψιμη ανθοφορία σάς επιτρέπει, να αποφύγετε τη ζημιά που προκαλείται από τους όψιμους παγετούς της άνοιξης και η επιλογή ποικιλιών ανθεκτικών στο κρύο, σας επιτρέπει, να τις φυτέψετε σε περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα.

 

Γενικά, τα καρύδια μπορούν να υποστούν σημαντικές ζημιές σε θερμοκρασίες πάνω των 42°C και κάτω από -23°C. Οι πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν σημαντικά μεγαλύτερη βλαβερή επίδραση αν συμβούν την άνοιξη (κατά την διαδικασία του φουντώματος ή κατά το «ξύπνημα» του δέντρου) ή το φθινόπωρο. Σε αυτή την περίοδο, όχι μόνο η θερμοκρασία, αλλά και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί επίσης να έχει επιβλαβή επίδραση.

Ποιες είναι οι καλύτερες συνθήκες για την καλλιέργεια της καρυδιάς σας;


Γενικά, τα καρύδια χρειάζονται καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και ήλιο.

Το καλύτερο έδαφος για την ανάπτυξη της καρυδιάς είναι ένα βαθύ, αμμώδες και αργιλώδες έδαφος, που έχει καλή αποστράγγιση. Η καρυδιά μπορεί να αναπτυχθεί σε οξύτητα μέσα στα πλαίσια του pH 5-8, αλλά το τέλειο είναι γύρω στο 6,5. Εάν το έδαφος είναι πολύ όξινο –πολύ κοντά στο 5 ή πολύ αλκαλικό – κοντά στο 8, το δέντρο δεν στεγνώνει, αλλά δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο. Σε περίπτωση πολύ όξινου εδάφους, το pH μπορεί να ρυθμιστεί με ασβέστη. Το αντίθετο, με τα πολύ υψηλά επίπεδα του pH, είναι λίγο πιο δύσκολο να διορθωθεί, αλλά είναι εφικτό, π.χ. με mulch /κάλυμμα/ από βελόνες έλατου και πριονίδι.

 

Όσον αφορά το ηλιακό φως, μια καρυδιά χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες της ημέρας για να αναπτυχθεί καλά και να πετύχει καλές αποδόσεις.

 

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να έχετε υπ’ όψη πριν δημιουργήσετε τον καρυδόκηπο σας, είναι η ανάγκη η ρίζα της καρυδιάς να αναπτύσσεται ελεύθερα σε βάθος των 3 μέτρων

τουλάχιστον. Έτσι, ώστε αν υπάρχουν υποκείμενοι βραχώδεις σχηματισμοί, τα δέντρα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Ένας άλλος επιβλαβής παράγοντας για την ανάπτυξη της καρυδιάς είναι η υπερύδρευση. Δεν πρέπει να συγχέεται με τα χαμηλά επίπεδα των υπόγειων υδάτων, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά. Η άρδευση, ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον κόσμο, γίνεται μετά από βροχοπτώσεις, εάν το έδαφος είναι πολύ συμπαγές ή εάν δεν είναι επαρκώς αποστραγγισμένο.

Σοδειά καρυδιών


Η συγκομιδή γίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο και ανάλογα με την ποικιλία η απόδοση φτάνει τα 50 κιλά ξηρών καρπών ανά δέντρο. Ανάλογα με το αν έχετε μεγάλο καρυδόκηπο ή αν καλλιεργείτε μονά δέντρα στην αυλή σας, η προσέγγιση στη συγκομιδή θα είναι διαφορετική.

Εάν είστε κάποιος καλλιεργητής χόμπι και έχετε ένα μικρό περιβόλι, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τα καρύδια να πέσουν φυσικά από το δέντρο μετά την ωρίμανση. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει επίσης να βρείτε ένα στεγνό μέρος για να στεγνώσουν.

Εάν είστε ένας επαγγελματίας καλλιεργητής – παραγωγός, θα χρειαστεί να επενδύσετε σε εξοπλισμό συγκομιδής και ξήρανσης.