· 

ЗАСАЖДАНЕ НА ОРЕХОВА ФИДАНКА

Ореховата култура е особено ценна и използвана от хората. Орехът има много полезни качества, доказани от векове и това го прави ценен и търсен. Ореховата сянка е несравнима - плътна и разхлаждаща, а дървесината е една от най- красивите и най-качествените. Орехът е вековно дърво, а плодовете му са особено полезни и богати на много хранителни вещества. Всичко това прави ореховите дървета особено желани и търсени през годините. 

Кога е подходящо за залесяване на орехови фиданки?

Най – важно е те да са в покой или по-точно казано когато вегетативният период не е настъпил или е преминал, тогава соковете на растенията са спрели, листата са паднали или още не са започнали да се развиват. Като период това е от края на ноември до началото на март, но все пак трябва да се вземат под внимание климатичните условия и региона. 

Ние препоръчваме да се избере ден на засаждане, в който дневните температури имат положителна стойност (с цел да се избегне измръзване на корена).

С какво трябва да се съобразим при избора на терен за залесяване?

Важно решение е избирането на подходящ терен. Ние препоръчваме да изберете открит терен. Това се налага, защото има важни условия, необходими за правилното развитие на дръвчето и не бива да се пренебрегват. Ето част от тях:

  • Орехът е светлолюбиво растение и расте предимно на открито. Осигуряването на достатъчно слънце е необходимо, за да се развие силно и здраво дърво и за да има условия да цъфти. 
  • Трябва да се вземе предвид, че вятърът и насекомите са тези, който опрашват ореховата култура. Поради това е необходимо дърветата да бъдат залесени на места с движение на въздух - открити терени. 
  • Размерите на ореховото дърво също са от значение. Различните сортове достигат различна височина (до 15 метра) и ширина на короната, а кореновата система силно се развива в дълбочина и встрани. Важно е да се познават тези характеристики и да се подбере място, което не е в близост до електрически жици, подземни комуникационни канали или сгради; 

Как да изберем качествен орехов посадачен материал?

От съществено значение е произхода и качеството на закупения посадъчния материал. Засаждането на орехово дръвче е инвестиция във времето и е хубаво да сте сигурни в закупените сортове и че получавате здрави фиданки. При избора на фиданки, препоръчваме да съблюдавате следното: 

 

1. Огледайте добре фиданката, тя трябва да е напълно здрава. Не трябва да има болести и неприятели. 

2. Препоръчваме да изберете:

 - облагородени орехови фиданки - ако ще засявате овощна градина за плододобив.  Най – добре е подложката да е на 2 години, височината на дървото да е между 1,2 м. до 1,8 м., а кореновата система да е добре развита. Правилният баланс между височината на ореховата фиданка и кореновата система е от съществено значение за бързото вкореняване и растеж;

- орехови семеначета (необлагородени орехови фиданки) - ако целта на насаждението е отглеждане на дървета за добив на дървесина. 

3. Изберете фиданка от сигурен разсадник (най-добре е да е лицензиран). Попитайте, издават ли сертификат за произход на сортовете или посадъчния материал преминал ли е фитосанитарен контрол. 

Стъпки за засаждане на орехова фиданка

1. Преди засаждането на дръвчето е хубаво да се подготви почвата, да се почисти от камъни и храсти. Препоръчително е терена да се обработи максимално плитко. Дървото обича равнинни до слабо наклонени терени. Орехите не са претенциозни и виреят добре, както в дълбоки пропускливи и богати на хранителни вещества почви, така и в по-бедни.

2. Нужно е да се оформи добре изкопана дупка, в чиято основа задължително трябва да има рохка пръст. Това може да се случи и ако се върне малко пръст обратно в дупката. Самата дълбочина трябва да бъде поне толкова, колкото е дължината на корена (или по-дълбока). Той трябва да се положи спокойно вътре, без да се огъва и пречупва. Целта е да се получи добра основа за развитие на корените и те лесно да се адаптират към новите условия. Ние препоръчваме дупката да е колкото може по – голяма, като минимум посочваме дължината на корена. В цифри това е:

  • 60 см. на 60 см. - за фиданки на гол корен;
  • 30 см. на 60см. - за фиданки в контейнер.

3. Нужно е да се направи почистване на корените на ореховата фиданка. Важно е те да нямат пречупвания и наранявания - необходимо условие, за да се избегнат процеси, свързани със загниването и разболяването на младата фиданка. Когато ясно се видят соковете в коренчето е сигурен показател, че сте изрязали достатъчно от него. Хубаво е да не се прекалява, отстранените части да са с дължина около 1-2 см., освен ако коренът е увреден и се изисква повече.

 

В това видео сме показали примерно подрязване на коренова система на орехово дръвче непосредствено преди засаждането.

4. Придържайте фиданката добре изправена, докато запълвате с пръст дупката около нея. Накрая се отъпква пръстта, около ствола на дървото, полива се и пак се добавя още малко пръст. Почвата трябва да е рохка и без големи буци, защото с тях се вкарва много въздух. Колкото и да се отъпква винаги може да остане празно пространство. Точно там се създава предпоставка за гъбични инфекции и шансът да започне гниене на корена е много голям. Затова ние препоръчваме задължително фиданката да се полее след засаждане. По този начин почвата сляга и се уплътнява по-добре. Ако правите есенно засаждане, почвата ще слегне допълнително от дъждовете и снеговете през зимния сезон (но това не отменя нуждата от поливане след засаждане). 

 

 

5. Ореховите дръвчета се засаждат на такава дълбочина, че кореновата шийка да е покрита с пръст и да остане на нивото на почвата. Кореновата шийка е мястото, в което коренът преминава в ствол. Не трябва да се засява нито плитко, нито дълбоко,  тъй като това няма да е добре за развитието на дървото. Трябва да се залеси до същото ниво, в което се е намирала фиданката и преди. Това се забелязва лесно, защото там, до където дръвчето е било покрито с пръст, ствола има по-тъмен цвят. След засаждането и отъпкването на почвата кореновата шийка трябва да се намира на  4-5 см. под повърхността на почвата. Много важно е присадката да не се затрупва с пръст!


 

6. Поливането е нужно, за да се хидратира дървото и за да може почвата да прилепне по-добре към корените. Нашата препоръчителна норма е 10 л. вода на дърво. Когато се опитате да дръпнете дървото, то трябва да остане неподвижно. Тогава може да сте сигурни, че сте свършили добра работа. Сега вече си имате посадено дръвче. 

 

7. Ние препоръчваме да се постави една мрежа против гризачи, която да запази дръвчето от неприятели. Остават още няколко стъпки, за да се радвате в по – късен етап на плодове. Нужни са навременно поливане и подрязване на короната, за които също ще споделим информация.

Съвети за засаждане с най- голяма ефективност

Ако по някаква причина не е възможно да се засади разсада на орехова фиданка в най–кратък срок от изваждането му,  необходимо е да се приложат определени грижи за него. Понякога и метеорологичните условия не са подходящи, за това предлагаме метод за съхранение на фиданките. Коренът се подсушава много бързо, изложен на въздух, затова е най – добре да се изрови един трап и да се положи растението вътре. Затрупва се със смес от малко пясък и пръст. Отъпква се добре отново и може да се добави и вода. По този начин растението се съхранява от влиянието на слънцето и вятъра. 

При засаждане младото дърво още не е укрепнало достатъчно, за да се бори със силните пориви на вятъра. За да не се пречупи или увреди преди самото поставяне в почвата, може първо да се забие кол. След това се добавя фиданката, затрупва се с пръст, без да се размества кола. След утъпкването и поливането, младото орехово дърво се превързва към  него. Така се постига една по - добра сигурност за растежа на фиданката.

Схемите на залесяване са различни при различните сортове. Ние препоръчваме да се оставя отстояние на дърветата около 5 м х 6 м (т. е. 5 метра разстояние между дърветата и 6 метра между редовете). При тази схема на залесяване средно за един хектар са необходими 280 -330 броя фиданки.

 

ПОЛЗИ ОТ ЗАСАЖДАНЕТО НА ОРЕХ

Ореховата градина  е дълготрайна инвестиция. Тя дава възможност за добри доходи, разбира се при правилна грижа. Тя е инвестиция, от която ще има полза не само през първите няколко години, това е огромен дар и за идните поколения. Едно дърво, за което са положени нужните грижи и са му осигурени необходимите условия може да надхвърли 80 години. А в България е регистрирано орехово дърво, което е живяло дори 500 години. И това не бива да е изненада, защото нашите земи и климат са изключително плодородни и богати на много вековни орехови насаждения. Това се потвърждава и от  https://www.indexbox.io/store/eu-walnuts-market-analysis-forecast-size-trends-and-insights/. Според това проучване, направено за 2021 г. България е на 4-то място в Европа по износ на орехи. 

 

 

Ореховото дървото е изключителен дар. За всяка част от него има намерено приложение.  Листата се използват за лекарства, чайове и като естествен пигмент за оцветяване на тъкани. Дървесината се използва в бита с най – различни приложения. От плодовете на ореха се извличат много ползи. Те са не само с хранителни, но и с лечебни свойства. При ореха дори черупката си има конкретно приложение. Освен за лечение, тя се цени силно от кулинарите. Събира се, изсушава се и се използва за опушване на  месо. Така приготвено ястието има несравним характерен аромат, който може да се извлече само от ореховите черупки.  Бижутерите пък я използват и като смес за почистване и полиране на накити. Ползите от засаждането на ореховото дърво са много и с най – различно приложение. Засаждайки орех, човек не само допринася за озеленяването на планетата, но и прави подарък към идното поколение. Орехът е многовековно дърво, един живот не стига, за да се наслади човек пълноценно на плодовете му. Смята се, че който засади орехово дърво у дома си, то ще му стане пазител, а живущите в него ще се радват на здраве и щастие в семейството.